Boro Drašković laureat nagrade "Pogled u svet": Nešto važno danas se menja u svetu

Doajen filmske režije, nekadašnji profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, obrazovao je mnoge danas uspešne reditelje, a njegov opus predstavlja fascinantan umetnički uvid u fenomen nasilja

Filmski i pozorišni reditelj Boro Drašković je ovogodišnji dobitnik nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić", za životno delo i celokupan doprinos filmskoj umetnosti, koja mu je uručena 25. novembra na Festivalu autorskog filma (FAF) u MTS dvorani u Beogradu.

Čuveni autor je primio nagradu na 29. FAF-u uz emotivan govor sa svog sedišta, iz publike a ne na pozornici, budući da se neko vreme teško kreće.

"Da znate, ja sam neko vreme bolestan, ali morao sam doći da vam se zahvalim na ovoj časti. Ako se rasplačem, znajte, to nisam ja, to je bolest. Za mene je festival hram filma. Filmovi mogu da vas rasplaču i usreće. To i jeste zavet festivala", rekao je Boro Drašković (88) tokom obraćanja.

Povodom dodele nagrade srpskom i jugoslovenskom reditelju filmova i pozorišnih predstava, u programu "Specijalne projekcije" FAF-a u Jugoslovenskoj kinoteci prikazuje se arhivska kopija njegovog filma "Horoskop" (1969).

Prizori iz tog filma postali su jedan od ikoničkih znakova jugoslovenskog crnog talasa, dok ukupan Draškovićev opus predstavlja fascinantan umetnički uvid u fenomen nasilja, koji, kako smatra autor, "naše društvo još ne uspeva da shvati, niti da na njega nađe odgovor".

"Film bi trebalo da uvek bude pitanje katarze. Viđao sam na mnogim mojim putovanjima, kako ljudi ulaze u crkve, hramove, i onda izlaze iz njih puni katarze. To je osnovna situacija kroz koju prolazimo, uvek težimo katarzi, a tako i na filmu. Vidimo toliko nasilja koje se dešava u svetu, ali ima nade i za suprotno, da se to zaustavi", ukazao je Drašković.

Doajen filmske režije, nekadašnji profesor režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koji je obrazovao mnoge danas uspešne reditelje, osvrnuo se na svoje filmove "Vukovar jedna priča" (1994) i spomenuti "Horoskop", i primetio da se nešto važno danas menja u svetu i da ne treba niko nikoga da pita koje je vere.

"Danas je sve manje mira i tolerancije na sve četiri strane sveta, a moji filmovi su dobijali nagradu upravo za mir i toleranciju. Konkretno, baš u Jerusalimu", naglasio je Boro Drašković.