Omaž ruskom piscu Čehovu: Premijera predstave "Vanja, Sonja, Maša i ostali" u Ateljeu 212

Prema sadržaju, zapletu i likovima, drama predstavlja mešavinu više Čehovljevih dela - "Ujka Vanja", "Tri sestre", "Višnjik" i "Galeb"

Premijera predstave "Vanja, Sonja, Maša i ostali" američkog pisca Kristofera Djuranga, u režiji Ksenije Krnajski, održana je na velikoj sceni "Mira Trailović" Ateljea 212 u Beogradu.

Ova drama je napisana kao omaž ruskom književniku i dramskom piscu Antonu Pavloviču Čehovu. Komad u prevodu Marije Spajić, prema svom sadržaju, zapletu i likovima, predstavlja mešavinu više Čehovljevih dela - "Ujka Vanja", "Tri sestre", "Višnjik" i "Galeb".

U predstavi igraju Goran Jevtić, Milica Mihajlović, Katarina Marković, Đorđe Kadijević, Natalija Stepanović i Isidora Minić.

Vanja (Goran Jevtić) i njegova usvojena sestra Sonja (Milica Mihajlović) žive mirnim i povučenim životom u kući na obali jezera i donekle ispunjavaju sudbinu Čehovljevih likova čija imena nose. Život im prolazi usporeno, oni su se prepustili kolotečini i kao da su izgubili svaku nadu da će im biti bolje. Sonja je posebno nesrećna, jer se nije udavala, pati zbog života usedelice, sanja o pravoj ljubavi i ljubomorna je opsesivno na sestru Mašu, koja ima glamuroznu karijeru. Sa druge strane, Vanja je lik koji ne zna šta želi od života, nije srećan ni nesrećan, preispituje svoja htenja i istražuje svoj identitet.

Njihov tromi i jednolični život u kući prekida iznenada poseta sestre Maše (Katarina Marković), uspešne glumice svetskog glasa, i njenog mlađeg momka Žaoke (Đorđe Kadijević). U galeriji likova je i komična kućna pomoćnica Kasandra (Isidora Minić), koja možda ima proročke moći, kako joj ime kaže, i mlada devojka iz komšiluka Nina (Natalija Stepanović), koja želi da postane glumica.

Autorsku ekipu nove predstave Atelje 212 čine još dramaturg Jelena Mijović, scenograf i kostimograf Selena Ob i kompozitor Ana Đorđević, dok scenski pokret potpisuje Igor Geksa.