Izložba o Nebojši Glogovcu: Posveta glumcu u Muzeju pozorišne umetnosti

Bio je veliki čovek, iskren, plemenit, spontan, pametan i izuzetno duhovit, a kao umetnika su ga krasili maestralnost, neponovljivost, ekspresivna igra koja je prerastala u prave glumačke bravure, slažu se njegove kolege

Izložba "Nebojša Glogovac (1969–2018) iz pozorišnog albuma", koja je otvorena u Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu, odaje počast jednom od najboljih i najznačajnijih srpskih pozorišnih i filmskih umetnika koji je prerano preminuo.

Postavka, iza koje stoje autorka Mirjana Odavić i dizajner Jovan Tarbuk, pripada ciklusu posvećenom dobitnicima najznačajnije glumačke nagrade "Dobričin prsten" i osvetljava Glogovčevo stvaralaštvo u teatru.

Tokom skoro tri decenije duge, ali i rano prekinute pozorišne karijere, Nebojša Glogovac je ostvario 34 uloge, za mnoge dobivši najveća priznanja. U svom matičnom pozorištu, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, od prve uloge serdara Nika Đurova u predstavi "Lažni car Šćepan Mali" (1993) pa do poslednje, Hamleta u istoimenom komadu (2016), Glogovac je svoj raskošan i blistav dar utkao u još 18 predstava.

Igrao je i u drugim teatarskim kućama srpske prestonice (Atelje 212, Zvezdara teatar, Narodno pozorište u Beogradu, Pozorište "Boško Buha", Kult teatar, Bitef teatar...), ali i u regionu (Ulysses na Brionima, Crnogorsko narodno pozorište u Podgorici).

Radio je s najvećim rediteljskim imenima naše savremene pozorišne umetnosti među kojima su: Dejan Mijač, Aleksandar Popovski, Slobodan Unkovski, Paolo Mađeli, Nebojša Bradić, Nikola Pejaković, Lenka Udovički. Njegove izuzetne veštine, širine i talenat dolazili su do izražaja i u predstavama koje su režirali Vida Ognjenović, Jagoš Marković, Egon Savin, Nikita Milivojević, Alisa Stojanović, Dušan Jovanović, Igor Vuk Torbica i mnogi drugi.

U jednom su svi saglasni: Nebojša Glogovac je bio veliki čovek, iskren, plemenit, spontan, pametan i izuzetno duhovit, a kao umetnika su ga krasili maestralnost, neponovljivost, ekspresivna igra koja je prerastala u prave glumačke bravure.

Svoj retki dar nesebično je delio s publikom, koja je to umela da oseti i nagradi. Dobitnik je skoro svih pozorišnih priznanja kod nas i u regionu. Uloga Ivana u predstavi "Hadersfild" donela mu je čak osam prestižnih nagrada (Sterijina, "Miloš Žutić", "Ardalion"…), a uloga Adama u "Razbijenom krčagu" šest ("Milivoje Živanović", "Zlatni ćuran", "Ivo Serdar"…).

Posthumno mu je dodeljeno priznanje za životno delo "Dobričin prsten", 2018, a Jugoslovensko dramsko pozorište je 2021. ustanovilo pozorišnu nagradu "Nebojša Glogovac" za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca, koja se dodeljuje 3. aprila, na dan ovog teatra.

Njegov snažan glumački izraz i posvećenost poslu ostavili su velikog traga i na filmu i televiziji.