Jubilarni 60. Oktobarski salon od 20. oktobra do 1. decembra 2024. godine

Tri različite koncepcije osmisliće tri kustoska tima

Jubilarni 60. Oktobarski salon u organizaciji Kulturnog centra Beograda biće realizovan od 20. oktobra do 1. decembra 2024. godine, najavila je pomoćnica direktora za program KCB-a Zorana Đaković Minniti.

"Sledeće godine ćemo imati otvaranje baš na onaj datum kako je osmišljeno, dakle 20. oktobra. Biće raznih tematskih celina, okvira, uspostavljanja dijaloga s umetnicima, likovnim kritičarima i istoričarima umetnosti o tome šta bi bila vizija 60. Salona", navela je Đaković Minniti.

Tri različite koncepcije koje će osmisliti tri kustoska tima trebalo bi da kroz izložbu i program odgovore kako i do koje mere savremena umetnost pokušava da reflektuje i odgovori na različite izazove i probleme doba u kojem živimo, ali i šta zauzvrat njene unutrašnje krize govore o nama i našem položaju u savremenosti.

Prvi kustoski tim čine: Lina Džuverović, profesorka na Umetničkoj školi Čelsi Univerziteta u Londonu, Emilija Epštajn i Ana Knežević, kustoskinje u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

"Zanimljivo je da će Oktobarski salon imati tri koncepta za narednu godinu s tri odvojena tima kustosa. Kod nas je izražena zamisao aktivizma, feminističkog pokreta, prisutna je ideja nade, discipline i angažmana u ovom projektu. Dugoročni pristup i koncept naše izložbe želimo da imamo na neki način kroz istoriju feminizma", objasnila je Džuverovićeva.

Drugi kustoski tim čine: Lorenco Balbi, direktor Muzeja moderne umetnosti u Bolonji - MAMbo (Italija) i Dobrila Denegri, istoričarka umetnosti i kustoskinja, koji će imati koncept izložbu "Tragovi".

U trećem timu su Matju Lelievr, kustos u Muzeju savremene umetnosti u Lionu, i Marijana Maja Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa projektom "Estetika susreta".

Oktobarski salon je izložba reprezentativnih dela iz aktuelnog stvaralaštva u oblasti likovnih umetnosti, koja ima status stalne manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, osnivača i pokrovitelja manifestacije.