Objavljen uži izbor dela za Nagradu "Dimitrije Bogdanović" za 2023. godinu

Priznanje koje nosi ime velikog proučavaoca srpske srednjovekovne književnosti i kulture ustanovljeno je 2022. i prvi dobitnici su Milo Lompar i Nemanja Dević

Na osnovu odluke žirija koji čine dr Slobodan Antonić, dr Mirjana Bojanić Ćirković, dr Jana Aleksić, dr Marija Jeftimijević Mihajlović i dr Boris Bulatović (predsednik), u konkurenciji za Nagradu "Dimitrije Bogdanović" za 2023. godinu – koju Naučno udruženje za razvoj srpskih studija iz Novog Sada dodeljuje za najbolju knjigu u oblasti humanističkih i društvenih nauka – od ukupno 125 naslova u uži izbor od 12 odabrane su sledeće studije (prema azbučnom redosledu prezimena autora):

Nagrada koja nosi ime velikog proučavaoca srpske srednjovekovne književnosti i kulture i odvažnog zastupnika srpskih nacionalnih prava u titoističkoj Jugoslaviji, osnovana je prošle godine i prvi dobitnici ovog priznanja su dr Milo Lompar za knjigu Crnjanski i svetska književnost (Pravoslavna reč, Novi Sad) za nauku o književnosti i dr Nemanja Dević za knjigu Za Partiju i Tita (Službeni glasnik, Beograd) za istoriografiju.

Po rečima predsednika žirija Borisa Bulatovića, ideja da se ustanovi nagrada "Dimitrije Bogdanović", bila je vrlo smislena budući da su u naše vreme humanističke nauke i kulturno nasleđe koje je predmet njihovog izučavanja – zanemareni, a posebno u srpskom slučaju pošto je na delu maligno prevrednovanje činilaca srpske kulturne i političke egzistencije i oblikovanje predstave o svojevrsnoj kriminogenoj kulturi.

Bogdanovićevu brigu za srpsku kulturu pokazali su dosadašnji nagrađeni autori Lompar i Dević, kao i pisci čije su se studije našle u užem izboru za 2023. godinu.

Dimitrije Bogdanović (1930–1986), istaknuti srpski istoričar književnosti i akademik SANU, kao i hrabri kritičar komunističkog režima, između ostalog je prikupljao i istraživao građu o istoriji Kosova i Metohije, te digao glas protiv tišine o teroru nad Srbima na Kosmetu – kada je postao član SANU, osnovao je Odbor za odbranu slobode misli i izražavanja, koji je mahom ukazivao na obespravljenost Srba na KiM. Iz toga je nastala njegova "Knjiga o Kosovu" (1986) nakon čega je usledila žestoka medijska hajka na akademika.

"Ljudi kao Dimitrije Bogdanović i u većim narodima se javljaju jednom u pola veka", govorio je istoričar Radovan Samardžić.