Kultura

Kolevka srpske brodogradnje obeležava 75. godišnjicu: Rad inženjera obesmrćen u umetničkoj instalaciji

Umetnička instalacija koja dočarava proces izgradnje broda na fasadi Katedre za brodogradnju biće zvanično predstavljena ove subote u 13 časova
Kolevka srpske brodogradnje obeležava 75. godišnjicu: Rad inženjera obesmrćen u umetničkoj instalacijiNone © Нина Ивановић

Povodom obeležavanja 75. godišnjice od osnivanja Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ove subote u 13 časova održaće se predstavljanje umetničkog rada "Brod (sekcija 1101)" umetnice Nine Ivanović, u dvorištu Stare Toplane Mašinskog fakulteta (Ivankovačka 5-7).

Ideja za postavljanje ove monumentalne instalacije proistekla je iz želje da se skrene pažnja na katedru koja je iznedrila nosioce srpske brodogradnje kroz spoj umetnosti i inženjerstva. 

Postavljanjem instalacije u javni prostor na fasadi zgrade u kojoj se nalazi Katedra, posetioci i prolaznici imaju priliku da se zainteresuju za brodograđevnu praksu, dok studenti i nastavnici prepoznaju detalje i konkretne elemente s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Monumentalni rad višestruko nagrađivane Nine Ivanović prikazuje proces izgradnje broda, koji se započinje i ispraća radom inženjera brodogradnje.

Tokom istraživanja, umetnica je posetila Katedru za brodogradnju, brodogradilište, razgovarala sa inženjerima i tehničarima. Kroz istraživački proces je stekla uvid u to kako izgleda brodograđevna praksa, ali i izučavanje brodogradnje u Srbiji danas, a potom je to znanje prenela na crtež po kome je nastao konačni umetnički rad.

On je izrađen u autorkinoj osobenoj tehnici, koja se nalazi između crteža, skulpture i instalacije.

Katedra za brodogradnju Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu već 75 godina školuje inženjere brodogradnje, i jedina je visokoškolska i naučna institucija u Srbiji na kojoj se izučava brodogradnja.

Pored obrazovanja budućih inženjera, aktivnosti Katedre obuhvataju i saradnju sa drugim naučno istraživačkim institucijama u zemlji i inostranstvu, publikovanje i prezentovanje naučnih radova i monografija, razvoj i učešće na domaćim i međunarodnim istraživačkim projektima, kao i saradnja sa privredom i nacionalnim telima.

Nina Ivanović je dobitnica nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti (2009), nagrade iz Fonda Vladimir Veličković (2014) i nagrade 57. Oktobarskog salona (2018). Realizovala je radove u javnom prostoru poput rada "Pejzaži" u italijanskom gradu Vitorio Veneto u okviru izložbe 1918. Quando scoppia la pace (2018) i svetlosne instalacije "Perači prozora" na prozorima Kulturnog centra Beograda (2019).

Suosnivač je Umetničkog kolektiva U10, tima koji od 2012. godine vodi Umetnički prostor U10.

image