Pučinijevih 12 strana ljubavi: Gala koncert na Kolarcu povodom 100 godina od smrti kompozitora

Pokušaćemo da se kroz koncert osvrnemo na Fromovo "Umeće ljubavi" i dočaramo ljubav publici sa svih strana, istakla je sopran Marija Jelić, koja je ujedno i tvorac programa

Ekskluzivni gala operski koncert, "Pučinijevih 12 strana ljubavi", biće održan 14. februara 2024. u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, sa početkom u 20 časova, povodom obeležavanja 100 godina od smrti ovog velikog kompozitora.

Ovo će biti poseban muzičko-scenski događaj, na kome će nastupiti poznati svetski tenori Dario di Vijetri i Gorgi Cuckovski, naš sopran Marija Jelić (idejni tvorac programa), Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" uz vođstvo poznatog italijanskog dirigenta Mauricija Kolasantija, u režiji Dejana Proševa. 

"Izvešćemo arije i duete iz njegovih 12 opera koje je komponovao, a 12 je broj koji poseduje veoma veliku simboliku, od 12 apostola iz Svetog pisma, 12 bogova sa Olimpa, 12 izraelskih plemena u Bibliji, itd. Pokušaćemo da se kroz koncert konceptualno osvrnemo na Fromovu knjigu 'Umeće ljubavi' i da dočaramo ljubav publici sa svih strana, jer po Fromu ljubav nije primarno odnos prema određenoj osobi; to je stav, orjentacija bića prema svetu kao celini, ne prema jednom objektu ljubavi", izjavila je sopran Marija Jelić.

Sa uspešnim solistima nastupiće ansambl koji je 26. septembra 1899. osnovao naš slavni kompozitor, dirigent i pedagog kao Beogradski vojni orkestar, a koji danas nosi njegovo ime - Stanislav Binički.

Bio je to prvi orkestar koncertnog tipa u Srbiji, čiju tradiciju, kroz tri veka, čuva Umetnički ansambl Ministarstva odbrane, noseći s ponosom ime utemeljivača vojne muzike. Umetnički ansambl Ministarstva odbarne "Stanislav Binički" danas svojom programskom i repertoarskom raznovrsnošću, žanrovskom prilagodljivošću, visokim umetničkim kriterijumima i širokom lepezom izvođačkih mogućnosti, na dostojan način afirmiše i reprezentuje Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, domaćoj i inostranoj publici, kao i stručnoj javnosti.

U sastavu Ansambla nalaze se Simfonijski orkestar, Mali zabavni orkestar i Mešoviti hor.