Kultura

Počele pripreme za restauraciju Stare Pavlice: Crkva iz vremena vizantijske vlasti u ruševinama

Bogomolja je dvaput oslikavana, a sačuvani su samo delovi likova jevanđelista, stojeće figure svetitelja, kao i ostaci Raspeća
Počele pripreme za restauraciju Stare Pavlice: Crkva iz vremena vizantijske vlasti u ruševinama© Министарство културе Републике Србије

Stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture obavili su ispitivačke i preventivne radove na ostacima slikarstva u manastirskoj crkvi Stara Pavlica u cilju pripreme Projekta konzervatorsko-restauratorskih radova, saopštilo je Ministarstvo kulture na Fejsbuku.

Crkva u ruševinama poznata pod nazivom Stara Pavlica jedini je sačuvani deo negdašnjeg manastira iz vremena vizantijske vlasti (prednemanjićkog perioda) na ovim prostorima.

Nalazi se u selu istog imena na bregu uz Ibar, u blizini gradića Brvenika. O vremenu njene izgradnje nema podataka, kao što joj se ne znaju ni ktitor ni patron. Prvi pomen, kao studenički metoh, dobila je u darovnoj povelji velikog župana Stefana Nemanje manastiru Studenici.

Crkva je dva puta oslikavana i od mlađeg živopisa ostali su likovi jevanđelista u pandantifima između kojih je predstava Nerukotvorenog ubrusa, ostaci Raspeća na severnom zidu i nekoliko pojedinačnih figura.

image