Kultura

Dani Aleksandrinskog pozorišta u Banjaluci: Spektakl čuvenog ruskog teatra na Dan Republike Srpske

Oredstava "Evgenije Onjegin: poglavlja iz romana" biće izvedena 9. januara 2024. na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske
Dani Aleksandrinskog pozorišta u Banjaluci: Spektakl čuvenog ruskog teatra na Dan Republike Srpskewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Dani Aleksandrinskog pozorišta u Banjaluci počinju 9. januara, a manifestacija se poklapa sa državnim praznikom - Danom Republike Srpske.

Pre tačno godinu dana, 9. januara 2023. godine, Rusko nacionalno dramsko pozorište (Aleksandrinsko pozorište) je prvi put gostovalo u Banjaluci, a na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske izvedena je predstava "Želim da živim!".

Za 9. januar 2024. na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske planirana je predstava "Evgenije Onjegin: poglavlja iz romana". Monodrama u izvođenju Narodnog umetnika Rusije, dobitnika brojnih državnih nagrada SSSR-a i Rusije Petra Semaka nastala je prema jednom od najznačajnijih dela ruske književnosti - romanu u stihovima Aleksandra Sergejeviča Puškina "Evgenije Onjegin".

Onjeginov život na selu, njegovo upoznavanje sa svetom imanja Larinovih, odnos prema Tatjaninoj ljubavi, dvoboj sa Lenskim - ovo su događaji kojima se pre svega bave autori dramskog komada. Reditelj predstave je priznati majstor žanra monodrame, Narodni umetnik Rusije, glumac Aleksandrinskog pozorišta Igor Volkov.

Premijera predstave održaće se na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, a u okviru kreativnog i edukativnog programa Dana Aleksandrinskog pozorišta u Republici Srpskoj, Petr Semak će održati i radionicu za studente Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Projekat "Dani Aleksandrinskog pozorišta" realizuje se uz podršku Predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Dani Aleksandrinskog pozorišta u Banjaluci otvaraju ciklus naših inostranih gostovanja u 2024. i već postaju dobra tradicija za nacionalna pozorišta Rusije i Republike Srpske. Kreativni i edukativni program naše saradnje u 2023. već je obuhvatio niz uspešno realizovanih projekata, među kojima je gostovanje Aleksandrinke u RS i održavanje izložbe 'Odabrane slike ruske scene' u januaru mesecu, međunarodno gostovanje obrazovnog projekta 'Nacionalna pozorišna škola' u martu, učešće delegacije na čelu sa direktorkom Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijanom Grbić na Ruskoj kreativnoj nedelji na našem Dalekom istoku u maju, pa na Međunarodnom kulturnom forumu, odnosno Forumu ujedinjenih kultura u Sankt Peterburgu u novembru. Naše zajedničko stvaralačko kretanje jednih prema drugima nastaviće se i ove godine. Narodno pozorište Republike Srpske pozvano je da učestvuje na 15. Međunarodnom pozorišnom festivalu 'Aleksandrinski' u jesen 2024. godine u Sankt Peterburgu", istakao je direktor Aleksandrinskog pozorišta Sergej Emeljanov.

U okviru poslovnog programa Dana Aleksandrinskog pozorišta u Republici Srpskoj biće upriličeno potpisivanje Sporazuma o saradnji između Aleksandrinskog pozorišta i Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.

image