Kultura

Biblioteka grada Beograda proslavila 96. rođendan: Neizmerna uloga u očuvanju kulturne baštine

U sastavu najveće pozajmne biblioteke u Srbiji nalazi se 13 opštinskih biblioteka s teritorije Beograda, a raspolaže fondom od više od 1.800.000 jedinica
Biblioteka grada Beograda proslavila 96. rođendan: Neizmerna uloga u očuvanju kulturne baštine© Zorana Mandic/ATAImages

Biblioteka grada Beograda (BGB) proslavila je svoj dan dodelom nagrada "Marija Ilić Agapova" – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, "Gligorije Vozarović" – za najboljeg izdavača, zatim nagrade za najčitaniju knjigu stranog autora, kao i priznanja "Čitalac godine", te "Povelje za izuzetan doprinos".

Nagrada "Marija Ilić Agapova" pripala je doktorki bibliotekarstva i profesorki Univerziteta u Beogradu u penziji Desanki Stamatović za njen izuzetan i stručni doprinos bibliotekarstvu, kao autorki više desetina članaka, studija, istraživačkih radova i elaborata.

Žiri u sastavu direktorka BGB Jasmina Ninkov i akademici Miro Vuksanović i Mihailo Pantić, odlučio je da Nagrada "Gligorije Vozarović" pripadne kući "Agora".

"Izdavačka kuća 'Agora' nastavlja sa negovanjem tradicije objavljivanja kvalitetne domaće i inostrane literature, kao i misije očuvanja i življenja književnosti u savremenom društvu", naveo je žiri.

"Čitalac godine 2023" pripao je devetogodišnjem Dimitriju Miloševiću sa Voždovca, kao najaktivnijem čitaocu, u kategoriji dece do 14 godina, kome je pozajmljen najveći broj knjiga iz biblioteke.

"Povelja za izuzetan doprinos" dodeljena je novinarki lista "Politika" Aleksandri Kurteš za njeno promovisanje knjige, čitanja i aktivnosti BGB tokom 2023. godine.

Izdavačka kuća "Odiseja" nagrađena je za najčitaniju knjigu stranog autora u 2023. godini – "Istoriju pčela" Maje Lunde.

Osvrćući se na 2023, direktorka BGB je istakla da je upisano 158.574 članova, nabavljeno 73.339 jedinca građe, a izdato 1.298.022 jedinica, dok je 868.649 korisnika posetilo kulturne programe biblioteke, čitaonice i koristilo njihove referentne usluge.

Biblioteka grada Beograda je u 2023. objavila zbornik "Senke sudbina" o književnom stvaralaštvu Radoslava Petkovića, "Napisati roman!" Miomira Petrovića, "Slobodan Novaković – ličnost kao metafora" i drugo dopunjeno izdanje knjige "Biti bibliotekar".

Sekretar za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je istakla da s ponosom obeležavamo 96. rođendan BGB, koja je "srce našeg kulturnog života, njena uloga u očuvanju kulturne baštine je neizmerna, a doprinos obrazovanju neprocenjiv".

Činom svečanog osvećenja Opštinske biblioteke i Muzeja 11. januara 1931. godine Beograd je dobio savremenu gradsku biblioteku, vek nakon prve pozajmne Biblioteke varoši beogradske Gligorija Vozarovića.

Biblioteka grada Beograda najveća je javna pozajmna biblioteka u Srbiji, a u njenom sastavu se nalazi 13 opštinskih biblioteka s teritorije grada Beograda, i raspolaže fondom od više od 1.800.000 jedinica.

image