Kultura

Vladimir Tabašević se povukao iz trke za "Vitalovu" nagradu za 2023: Sporna članica žirija

Molim da se razmatranje savremene srpske literature kojem je sklona Milica Vučković ne odnosi na moj roman ni u kom slučaju, zatražio je Tabašević
Vladimir Tabašević se povukao iz trke za "Vitalovu" nagradu za 2023: Sporna članica žirija© Marija Mladjen/ATAImages

Pošto je objavljeno da je njegov roman "Noćne reči" (Laguna) ušao u uži izbor za Nagradu "Zlatni suncokret" za 2023. godinu, sa još 19 naslova, pisac Vladimir Tabašević zamolio je da se njegovo delo izuzme iz daljeg razmatranja za priznanje kompanije "Vital".

Odluku o povlačenju iz konkurencije za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike doneo je zbog žirija koji radi u sastavu: Milica Vučković, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), tačnije zbog jednog od njih.

"Poštovani članovi i članice žirija, Vladimire, Dragane, cenjena Milice, uprkos relativno laskavoj činjenici da ste moj roman 'Noćne reči' prepoznali kao vredan daljeg razmatranja za književno priznanje o kojem vam je pripalo da odlučujete, ljubazno vas molim da navedenu knjigu izuzmete iz daljeg prosuđivanja njenih književno-estetskih vrednosti", saopštio je Tabašević, a preneo portal "Nova".

Dodao je da želi da uži izbor bude jedina pohvala njegovom radu upućena od žirija, te da je razlog za ovo opisan upravo u "Noćnim rečima", što je jasno onima koji su roman pročitali, ali će široj javnosti kratko objasniti o čemu je reč.

"Naime, sticajem neobičnih okolnosti koje krase našu savremenu (para)književnost, udeo u odlučivanju o kvalitetu mog romana povodom 'Vitalove' nagrade ima zapažena slikarka i spisateljica Milica Vučković, 'intelektualna' junakinja naših dana, koja je poslužila kao inspiracija za jednu, ne baš preterano sklonu etici, 'heroinu' moje knjige", naveo je pisac. 

Šta Milicu Vučković kvalifikuje da sudi o savremenoj književnosti

Dodao je da iako njegove doživljaje drugih i etiku moramo ostaviti po strani, iako baš etika može pomoći da odgovorimo na pitanje šta dotičnu kvalifikuje da sudi o savremenoj književnosti, ne smemo zanemariti književnu estetiku i sud o njoj.

"Odsustvo te važne sposobnosti i mere tog odsustva kod pomenute članice poznajem neposredno i sasvim pouzdano: iz tekstova i javnih nastupa najpre. Zbog toga molim da se razmatranje savremene srpske literature kojem je sklona Milica Vučković ne odnosi na moj roman ni u kom slučaju", precizirao je Tabašević.

"Eventualna novčana nadoknada koju bih primio od ove nagrade legitimisala bi sa moje strane sve ono protiv čega se zdušno, srcem i literaturom, zalažem: nezajažljivost i odsustvo elementarnih skrupula", zaključio je Vladimir Tabašević.

Inače, laureat Ninove nagrade čiji se novi roman "Noćne reči" nalazi u konkurenciji za "Beogradskog pobednika", pridružio se 2020. piscima koji bojkotuju priznanje nedeljnika NIN – što su obrazložili time da bi "bilo minimalno korektno da odluku o najboljem romanu srpske književnosti donesu kritičari koji sistematski prate savremeni domaći roman".

image