Zaharova: Beograđani, idite u Muzej knjige i putovanja, posetite izložbu o ruskim regionima

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova se nada da će postavka u glavnom gradu Srbije još više da zbliži bratske narode

U Srbiji je 28. decembra pokrenut projekat posvećen ruskim regionima, Beograđani u muzeju knjige i putovanja "Adligat" mogu da se upoznaju sa jedinstvenim kulturnim i prirodnim odlikama Ruske Federacije, poručila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na današnjem brifingu.

U muzeju je održana svečanost na kojoj je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poklonio muzeju predmete iz 45 konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, navela je Zaharova.

Direktor Muzeja Viktor Lazić, poznati putnik i kolekcionar predstavlja devetu generaciju srpske porodice koja više od dva veka sakuplja retke knjige i druge predmete vezane za kulture različitih zemalja, navela je Zaharova.

Posle dugog putovanja po Rusiji, došao je na ideju da u muzeju "Adligat" napravi poseban izložbeni prostor posvećen ruskim regionima, dodala je.

Kako bi popunio fond lično prikupljenih eksponata, Viktor Lazić se za pomoć obratio Ambasadi Rusije u Beogradu, navodi ona.

"Tako su, zahvaljujući pomoći ruskog Ministarstva spoljnih poslova, u Srbiju došle knjige i eksponati narodnih zanata koji prenose kolorit, istoriju i geografiju ruskih krajeva odakle potiču", rekla je Zaharova.

"Nadamo se da će ova izložba u budućnosti biti dopunjena novim predmetima i da će naše bratske narode još više zbližiti", zaključila je.