Uskoro u Ruskom domu: Projekcija dokumentarnog filma "Sveti Sava – Ruska boja na srpskoj zastavi"

Dokumentarno ostvarenje, snimljeno u produkciji ruskog državnog pravoslavnog TV kanala "SPAS", zasnovano je na žitiju svetitelja i obrađuje temu viševekovnih veza srpskog i ruskog naroda

Film, posvećen prvom arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve i srpskom prosvetitelju Svetom Savi, biće prikazan u Ruskom domu, u ponedeljak, 29. januara, sa početkom u 19.00 časova.

Dokumentarno ostvarenje, snimljeno u produkciji ruskog državnog pravoslavnog TV kanala "SPAS", zasnovano je na žitiju svetitelja i obrađuje temu viševekovnih veza srpskog i ruskog naroda, a autor i reditelj filma je Anželika Karetkina, novinar i voditelj na pomenutom kanalu.

Filmska ekipa iz samog srca Rusije i Volokolamskog kremlja odlazi put Beograda i mesta gde su spaljene mošti Svetog Save, a na kome je u čast i spomen svetitelju podignut velelepni Hram – jedna od najvećih pravoslavnih svetinja.

Film prikazuje mesta koje je Sveti Sava posećivao, drevne manastire i planinsku isposnicu u kojoj se molio. 

U filmu se pojavljuju Miloš Biković i njegov brat, arhimandrit Mihail (Biković), dr Miloš Ković, istoričar, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, viši savetnik Ruskog doma dr Georgij Engelhart, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Film je naišao na izuzetan prijem u Rusiji i na Balkanu, te dobio pozitivne kritike javnosti, ali i viđenih radnika kulture.

Projekciji filma prethodiće nastup muzičkog ansambla "Fenečki biseri".

Ulaz je slobodan.