Stevo Grabovac ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade

Ove godine NIN-ova nagrada dodeljena je jubilarni, 70. put

Sedamdeseta NIN-ova nagrada za najbolji roman godine pripala je romanu "Poslije zabave" Steve Grabovca, u izdanju "Imprimatura", saopštio je danas žiri na konferenciji za novinare.

Članovi žirija: predsednik Goran Korunović, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović i Tamara Mitrović, članovi, nakon poslednjeg sastanka održanog prepodne u hotelu "Moskva", odlučili su većinom glasova da iz najužeg izbora pobednik bude Grabovac.

NIN-ova nagrada koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini otišla je u ruke Stevi Grabovcu za roman "Poslije zabave". To je najbolji roman objavljen 2023. godine.

Od 188 naslova na konkursu, napravljen je uži izbor od 12, a potom se u najužem izboru našlo 5 romana finalista: "Pakrac" Vladana Matijevića, "U zemlji Franje Josifa" Ljubomira Koraćevića, "Autosekcija" Srđana Srdića, "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala i "Poslije zabave" Steve Grabovca. 

Stevo Grabovac (Slavonski Brod, 1978) objavio je do sada zbirku pesama "Stanica nepostojećih vozova" 2007. godine, a njegov prvi roman "Mulat albino komarac" našao se 2019. u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Živi i radi u Banjaluci.