Kultura

Apel članova Beogradske filharmonije pred koncert, direktor poručuje: Biće rešeno (VIDEO)

Uoči početka koncerta pročitan je apel Ministarstvu kulture i državi zbog loših uslova u kojima se orkestar nalazi
Apel članova Beogradske filharmonije pred koncert, direktor poručuje: Biće rešeno (VIDEO)© TANJUG/ BEOGRADSKA FILHARMONIJA/ MARKO ĐOKOVIĆ

Posle apela muzičara Beogradske filharmonije, koji su pročitali pre koncerta u Kolarčevoj zadužbini, a u kojim su ukazali na svoj težak položaj, oglasio se Darko Krstić, v. d. direktora ove institucije.

"Rešavanje njihovih zahteva je već u postupku realizacije ili će njihova realizacija biti vrlo brzo pokrenuta", tvrdi je Krstić. "Završen je projekat za građevinsku dozvolu nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, a ako sve bude teklo po planu za 7-8 meseci će se krenuti u gradnju."

Na primedbu zaposlenih u Beogradskoj filharmoniji da ova institucija dve godine posle smrti Ivana Tasovca i dalje ima v. d. direktora, Krstić je odgovorio:

"Konkurs za direktora će biti raspisan posle formiranja nove Vlade Srbije, jer tehnička vlada ne može da imenuje direktore ili upravnike ustanova kulture. Svi su saglasni da su plate u kulturi male, tako da je na nivou ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi. Zahtevi za rešavanje ovih problema su u stvari 'kucanje na otvorena vrata', za šta postoji spremnost Ministarstva kulture da pomogne u njihovom rešavanju."

Beogradska filharmonija nastupala je sinoć sa slavnim violinistom Sergejom Krilovim, pod palicom Feliksa Mildenbergera, a uoči početka koncerta pročitan je apel Ministarstvu kulture i državi zbog loših uslova u kojima se orkestar nalazi.

U pismu koje je pročitano naveli su da jubilej, 100 godina postojanja dočekuju u v.d. stanju uz najmanje plate u regionu, da je sramno mali budžet koji se izdvaja iz godine u godinu, bez obnovljene koncertne uniforme i bez čvrstih uverenja da će se graditi nova dvorana.

"Mi Filharmoničari živimo za aplauz, ali nažalost ne živimo od aplauza. Zato ćemo zahtevati da država podigne plate muzičarima Beogradske filharmonije, da podigne budžet neophodan za ostvarivanje naših daljih ciljeva i da podigne novu zgradu koja će ime Beogradske filharmonije i imena njenih muzičara činiti institucijom življom i prisutnijom u narednih sto godina", poručili su u pismu.

image