Književna nagrada "Politikinog zabavnika" za 2023. Urošu Dimitrijeviću: Manifest jedne generacije

Nagrađeni roman "Daske" otvara prostor prepoznavanja i uživanja za sve milenijalce koji nisu zaboravili mladost i iskrenost

Roman "Daske" Uroša Dimitrijevića (izdavač Dom kulture Studentski grad) dobitnik je 45. Književne nagrade "Politikinog zabavnika" za književno delo namenjeno mladima u 2023. godini, a pisano na srpskom jeziku.

"Roman 'Daske' je priča o običnom književnom junaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje i društvenu panoramu ispunjenu živopisnim likovima i događajima, prepoznatljivim i sugestivnim u mikrokulturnim i socijalnim posebnostima jedne specifične urbane zajednice. Na prvi pogled nepretenciozno pripovedanje otvara prostore duboke emotivnosti, nepatvorene dečačke naivnosti i osobene otvorenosti svojstvene mladima", piše u obrazloženju žirija.

Dodaje se da je Dimitrijević, duhovito i direktno, jezikom objektivizovanim generacijskim osobenostima, ali i lokalnim jezičkim valerama, stvorio roman koji je manifest jedne generacije, ali i prostor prepoznavanja i uživanja za sve milenijalce koji nisu zaboravili mladost i iskrenost.

Žiri je radio u sastavu: dr Snežana Petrović, savetnik u Institutu za srpski jezik SANU, prof. dr Irena Špadijer, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu (predsednik), Petar Arbutina, književni kritičar, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović.

"Mogu da kažem da je ovo 'Američki grafiti' samo sa skejtovima, ali ne sasvim. Mogu da kažem da je Skot Pilgrim bez fantastike, ali ne sasvim. Mogu da kažem da je savršena posveta tinejdžerskim filmovima osamdesetih smeštena u Niš 2004. i ni onda neću uspeti da dočaram do kraja. Ili mogu samo da kažem da je sasvim svoja stvar, pitka i zabavna, duhovita a melanholična, skromna a samouverena, sjajan omladinski roman upravo kad nam je najpotrebniji. Generacijski, tinejdžerski, adrenalinski, melanholični, duhoviti roman. Klizi kao skejt", zapisao je pisac Oto Oltvanji o nagrađenom romanu.

Na konkurs je prispelo 48 naslova a žiri je u uži izbor uvrstio sledeća dela: "Igra ptica" Katarine Obradović (Klet), "Tajne gospođe Mandorle" Ane Cakić ("Pčelica"), "Rejon 24" Borisa Džinića ("Dokaz izdavaštvo") i "Kad stvari poljude" (Kreativni centar).

Nagrada (plaketa i novčani iznos) dobitniku će biti uručena 28. februara, na rođendan "Politikinog zabavnika", u holu Narodne biblioteka Srbije, gde će biti otvorena velika izložba povodom 85 proleća ovog kultnog časopisa na našim prostorima.