Izdavački poduhvat SKZ-a: Srpska književnost za decu u 30 knjiga

U SKZ-u predstavljeno je prvo kolo edicije koje obuhvata izbor iz stvaralaštva Ive Andrića, Ljubivoja Ršumovića, Grigora Viteza, Brane Cvetkovića, Jovana Jovanovića Zmaja i Aleksandra Vuča

Srpska književna zadruga (SKZ) predstavila je prvo kolo edicije "Srpska književnost za decu" koje uključuje šest knjiga, odnosno odabrano stvaralaštvo za najmlađe Ive Andrića, Ljubivoja Ršumovića, Grigora Viteza, Brane Cvetkovića, Jovana Jovanovića Zmaja i Aleksandra Vuča.

Kako je objašnjeno iz SKZ-a na predstavljanju izdanja, edicija posvećena klasicima dečije književnosti zamišljena je kao nastavak čuvene biblioteke "Srpska književnost u 100 knjiga", a planirano je da bude objavljeno ukupno 30 naslova.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je preporučio ediciju za sve opštinske i školske biblioteke, a edicija je dobila i Specijalno priznanje na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

U prvom kolu su antologijski izbori iz stvaralaštva Ive Andrića, Ljubivoja Ršumovića, Grigora Viteza, Brane Cvetkovića, Jovana Jovanovića Zmaja i Aleksandra Vuča.

Upravnik SKZ-a Duško Babić rekao je na predstavljanju izdanja da je rad na ediciji započeo prošle godine, s ciljem da ove knjige budu usmerene ka svojoj prirodnoj publici, mladim čitaocima, ali i široj javnosti, posebno onima koji se bave proučavanjem dečje književnosti.

"U vezi sa tim smo podesili i kriterijume na koji način će ove knjige biti priređene, a to znači po najvišim naučnim standardima da se tekstovi izaberu pažljivo iz najboljih izvora", naglasio je Babić.

Priređivač knjige Ive Andrića "Deca i druge pripovetke" prof. dr Milan Aleksić, istakao je da je smisao ove edicije SKZ-a  da se pokaže razvoj i geneza srpske književnosti za decu od kraja 18. do početka 21. veka.

"Predviđeno je da svaki autor bude zastupljen jednom knjigom, osim u slučaju narodne književnosti, koja će imati dve knjige. Ideja je bila da se napravi jedno uzorno izdanje, da priređivači pronađu izvore koji su reprezentativni, objavljeni prema poslednjoj piščevoj volji", rekao je Aleksić.

On je dodao da je u tome posebnost ovog izdanja u odnosu na druga koja se mogu pronaći svuda.

"U ediciji 'Srpska književnost za decu' zaista imate prečišćene, antologijske tekstove i vrlo stručne predgovore koji vas uvode u svet književnosti za decu", naglasio je Aleksić.

Prof. dr Zorana Opačić, priređivač knjige Ljubovija Ršumovića "svakojaki ršumi", istakla je da Srpska književna zadruga ovom edicijom potvrđuje svoj interes "prema nacionalnom korpusu književnosti, prema poštovanju tradicije i svoju osetljivost za modernu književnost i moderni duh". Kako je dodala, ova edicija treba da pruži temeljni pristup važnom polju nacionalne književnosti i da pokaže čitaocima vrednosti srpske književnosti za decu, ali i da ponudi novo viđenja, kako klasika tako i modernih pisaca.

U narednom kolu edicije biće pisci poput Branka Ćopića ili Branka V. Radičevića, a njeno objavljivanje planirano je za sledeću godinu.