Piscu Igoru Marojeviću uručena "Vitalova" nagrada

"Zlatni suncokret" se vraća kući, poručio je pisac primajući nagradu

Nagrada "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2023. godini uručena je danas piscu Igoru Marojeviću za zbirku priča "Granična stanja".

Na svečanosti u skadarlijskom restoranu "Tri šešira", Marojeviću je nagradu kompanije "Vital", koja se sastoji od diplome i novčanog iznosa, uručio njen generalni direktor Mihailo Cerovac koji je piscu poželeo da "nastavi da objavljuje nova dela i osvaja nagrade".

Zahvaljujući se na nagradi, Marojević se prisetio da je u tri navrata bio u najužem izboru za "Zlatni suncokret", koju je konačno dobio za svoju najekstremniju knjigu.

Marojević je napomenuo da su se sa nagradom u njemu "aktivirali intimni mehanizmi", pošto je njegov otac Radoje Marojević bio rukovodilac rafinerije "Vitala" u Vrbasu, a "Granična stanja" su prva knjiga u kojoj "protagonizam daje figuri oca".

"'Zlatni suncokret' se vraća kući", zaključio je Marojević.

Žiri u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Milica Vučković i Vladimir Gvozden ocenio je da se zbirka priča Marojevića, u izdanju "Derete", izdvojila iz konkurencije "zbog uverljivog prikaza savremenosti, lakoće pripovedanja, osobene duhovitosti i ironije".

"Pred nama je zrelo književno delo, lucidno, snažno, privlačno i samosvesno, delo u kojem su sve vrline Marojevićeve proze dostigle svoj vrhunac", ocenjeno je u odluci koju je pročitao Gvozden.

Žiri je istakao da "priče iz 'Graničnog stanja' deluju kao različite verzije sukoba (ili trvenja) između pojedinca i društvenih ili državnih institucija kao što su granična policija, umetnički ili aktivistički krugovi, porodica, kriminalci, politički neistomišljenici, nesuđeni seksualni partneri i zelenaši".

"Marojević je istinski pesnik deziluzije, a njegovo pripovedanje svedoči o moćima mirnog, promišljenog i pažljivog tkanja književnih znakova koje, unutar razuđene konfiguracije savremene srpske proze, proizvodi veoma neobične i važne efekte", zaključio je žiri.

Vučković je istakla da je u kontekstu nagrada "Zlatni suncokret" "jedno od poslednjih utočišta zdravog razuma", a Marojević je napisao "izuzetno delo", zbirku koja odiše humorom, gde je postigao da bude načisto sa sobom.

Jovanović je ocenio da zbirka uspostavlja estetiku granice i poetiku prostora, a Marojević se u pričama bavi najekstremnijim mentalnim stanjima, i "Granična stanja" su knjiga o ljudima nastanjenim duhovima - patološkim narcisima.
"To je opasna knjiga, knjiga zrelosti i zenit Igorovog pripovedenja za sada. Napisao je knjigu koja će ostati", ocenio je Jovanović.

Marojević je objavio romane "Ostaci sveta" (2020), "Tuđine" (2018), "Majčina ruka" (2011), "Šnit" (2007), "Žega" (2004) i "24 zida" (1998, 2010), i četiri zbirke priča među kojima su "Sve za lepotu" (2021) i "Beograđanke" (2014).

Dosadašnji dobitnici "Zlatnog suncokreta“ bili su Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić i drugi.

Prošlogodišnji dobitnik je bio Vladimir Kecmanović za roman "Kad đavoli polete".