Kultura

Najzad pred publikom: Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" u Konaku kneginje Ljubice (VIDEO)

Nakon "Odmora bašibozuka", Srbija trenutno pokušava da kupi još jedno vredno delo primenjene umetnosti, kaže ministarka kulture Maja Gojković
Najzad pred publikom: Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" u Konaku kneginje Ljubice (VIDEO)© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", koju je država otkupila na aukciji londonske kuće "Sotbi", predstavljena je danas javnosti u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, i biće dostupna posetiocima da je vide, zajedno sa drugim delovima Jovanovićevog legata.

Na svečanom otvaranju, ministarka kulture Maja Gojković je rekla da joj je izuzetno zadovoljstvo što je prva posetila sliku, "čiji smo dolazak u Srbiju željno iščekivali".

Gojković je napomenula da je kupovina ove slike pokazala da država mora da vodi računa i obrati pažnju i na velika dela srpskih autora koja se nalaze svuda po svetu.

Ona je konstatovala da "tako rade ozbiljne države", i dodala da Srbija trenutno pokušava da kupi još jedno vredno delo primenjene umetnosti.

Gojković je istakla da postoji ideja da se na nivou države formira telo koje će pratiti šta se dešava na tržištu umetnina širom sveta, kako bi se na organizovan i stručan način neka od njih pokušala otkupiti, kao što je to bio slučaj sa "Odmorom bašibozuka".

Prema njenim rečima, to telo bi imalo godišnji budžet i na raspolaganju stručnjake koji mogu da prepoznaju na tržištu u inostranstvu vrednost nekog dela ili dokumenta vezanog za istoriju Srbije i Jugoslavije.

"Nadam se da će nova vlada, koja će uskoro biti formirana imati i ovo u vidu, i pronaći pravo rešenja kako da Srbija nastavi da kupuje ovako vredna dela", napomenula je Gojković.

Govoreći o postupku kupovine "Odmora bašibozuka", rekla je da se zahvaljuje svim potencijalnim kupcima iz Srbije, koji su se nakon kontakta države povukli sa licitacije.

"Po nekim informacijama, jedan izuzetno bogati Egipćanin je licitirao sve dok nije video koliko je naša država uporna", otkrila je Gojković.

Ministarka je napomenula da pored "Odmora bašibozuka" ljubitelji umetnosti mogu da uživaju u celokupnom stvaralaštvu čuvenog slikara u Muzeju Paje Jovanovića koji poseduje 112 slika i više od 600 predmeta.

Slika "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića je prodata na aukciji za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti. Reč je o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5).

image