Kultura

Predstavljena "Ilustrovana istorija Srba za decu" u izdanju SKZ-a

Autori knjige su Milenko M. Vukićević i Rade Ristanović, a izdanje je priredio Dragan Lakićević
Predstavljena "Ilustrovana istorija Srba za decu" u izdanju SKZ-a© Српска књижевна задруга

U svečanoj sali Srpske književne zadruge predstavljena je knjiga "Ilustrovana istorija Srba za decu" autora Milenka M. Vukićevića (1867–1930) i Radeta Ristanovića (1983).

Knjiga je nastavak bogate literaturne tradicije za mlađe generacije i predstavlja značajan doprinos u obrazovanju i vaspitanju dece, prenoseći proverene vrednosti srpske istorije na zanimljiv način, navodi se u saopštenju SKZ-a o njihovom novom izdanju.

Kako se dodaje, Vukićević i Ristanović obogatili su je svojim znanjem i istorijskim uvidima, knjigu je priredio Dragan Lakićević, a autor ilustracija je Darko Grkinić, ilustrator "Politikinog zabavnika".

Objavljivanje je pomogla Ljiljana Verner, preko fondacije "Hildegard–Hili Kesler".

Na predstavljanju novog izdanja, glavni urednik Srpske književne zadruge Nikola Marinković naglasio je da ova knjiga predstavlja klasičan prikaz srpske istorije, jer je Milenko Vukićević bio jedan od glavnih istoričara-pedagoga za vreme Kraljevine Srbije i Kraljevine SHS.

Rade Ristanović, jedan od vodećih istoričara mlađe generacije, naveo je izazove koji su pratili pisanje ove knjige, naglašavajući da je teško pisati za decu i da su knjige ovog tipa bitne u izgradnji veze između dece i istorijskih činjenica.

Ova knjiga predstavlja nesumnjivo važan dodatak književnom stvaralaštvu za decu, omogućavajući mlađim generacijama da na dostupan i interesantan način upoznaju bogatstvo srpske istorije, istakao je na kraju predstavljanja Duško Babić, upravnik SKZ-a.

On je najavio kviz za učenike petog i šestog razreda osnovne škole, koji će biti organizovan u drugoj polovini aprila u prostorijama naše najstarije izdavačke kuće.

image