Nije sve tako sjajno kao na Oskarima: Oskudica filmskih premijera tokom 2024. godine

Štrajkovi glumaca i scenarista uticali su na to da se brojna snimanja i postprodukcije obustave ili odlože ostavljajući velike praznine u ovogodišnjem rasporedu prikazivanja novih filmova

Pošto su se slegli utisci s još jedne dodele Oskara, ponovo se u žižu vraća ključni problem s kojim će se Holivud suočavati u ovoj godini – narednih meseci očekuje se mnogo manje filmskih premijera.

Prošlogodišnji petomesečni štrajkovi glumaca i scenarista uticali su na to da se brojna snimanja i postprodukcije obustave ili odlože ostavljajući velike praznine u ovogodišnjem rasporedu prikazivanja novih filmskih ostvarenja.

Iz industrije poručuju da već u aprilu neće biti adekvatnog blokbastera koji bi parirao prošlogodišnjem hitu na blagajnama "Super Mario braća", dok očekuju da će situacija biti bolja tokom leta, imajući u vidu premijere trećeg "Dedpula" i novih nastavaka animiranih hitova "U mojoj glavi" i "Grozan ja". Razlog za brigu predstavlja i zasad vrlo oskudna božićna bioskopska ponuda.

"Ovo će potencijalno biti najgora godina u poslednje tri na svetskom nivou", rekao je direktor evropskog lanca bioskopa "Vju" Tim Ričards za Rojters.

Prodaja bioskopskih ulaznica u Sjedinjenim Državama i Kanadi zasad beleži pad od 9,8 odsto u odnosu na 2023, podaci su "Komskora", dok kuća "Bi Rajli sekjuritis" predviđa da će prihodi na američkim blagajnama pasti na 8,5 milijardi dolara ove godine, što je manje za pet odsto u odnosu na 2023. godinu.

Izvršni direktor "Diznija" Bob Iger nedavno je govorio da će ta kompanija staviti akcenat na kvalitet, a ne kvantitet – ove godine trebalo bi da objave 10 filmova.

"Diznijev" studio "Marvel", koji je objavljivao dva do tri filma godišnje, imaće samo jednu premijeru ove godine – "Dedpul i Vulverin" stiže u bioskope u julu.

"Juniverzal pikčers" planira desetak premijera, uključujući i četvrti deo animirane franšize "Grozan ja" koja je do sada ukupno zaradila 2,6 milijardi dolara.

Štrajk je zapravo pogoršao već loše stanje do kojeg je dovela pandemija korone, odnosno industrija još nije ni blizu da se vrati na nivo pre kovida kada je na blagajnama zabeležena zarada od skoro 11,9 milijardi dolara u 2018. godini.

Ipak ima i optimističnijih predviđanja – direktor "Ajmaksa" Ričard Gelfond smatra da 2024. neće biti mnogo drugačija, to jest lošija od prethodne godine posebno jer će izaći mnogi filmovi s potencijalno velikim zaradama, uključujući i pomenute sigurne hitove "Dedpul i Vulverin", "Grozan ja 4", ali i novi film o Džokeru sa Hoakinom Finiksom i Ledi Gagom u glavnim ulogama.

Ričards je rekao i da će evropski bioskopi imati dobre posete zahvaljujući kvalitetnoj lokalnoj produkciji u Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, čak i u Holandiji, ali to ipak nije dovoljno da nadoknadi ono što nedostaje iz Holivuda.

Studiji i bioskopi pak ulažu nade u 2025. godinu, do kada će biti gotovi mnogobrojni naslovi koje su odložili štrajkovi scenarista i glumaca.

"'Epl TV+' i 'Amazon' su se uključili u produkciju bioskopskih ostvarenja zajedno sa studijima, verujem da će 2025. i 2026. biti veoma interesantne", zaključio je Ričards za Rojters.