Kultura

Premijera "Sirana" u JDP-u: Savremena predstava o ljubavi i slobodi

Ne znam boljeg glumca od Dragana Mićanovića koji bi dočarao Sirana, izjavio je reditelj Gorčin Stojanović
Premijera "Sirana" u JDP-u: Savremena predstava o ljubavi i slobodi© Katarina Drajic/ATAImages

Komedija "Sirano" prema komadu u stihovima "Sirano de Beržerak" Edmona Rostana premijerno će biti izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu 19. marta u 20 časova. Režiju, adaptaciju drame, scenografiju, čak i dizajn zvuka (uz Bogdana Brakovića) potpisuje Gorčin Stojanović, dok naslovnu ulogu tumači Dragan Mićanović.

"U pitanju je kapitalno delo dramske književnosti koje radite samo onda kada imate Sirana za podelu. A ovde naravno imamo Dragana Mićanovića. Jednostavno ne znam boljeg glumca od Mićanovića koji bi dočarao Sirana", izjavio je reditelj Stojanović na konferenciji za novinare.

Istakao je velike i važne pesničke monologe kod Rostana, koja postavljaju tri osnovna pitanja – ima li smisla žrtvovati ljubav za slobodu, da li je moguća sloboda bez ljubavi, i može li se imati ljubav, moć i sloboda ili sve žrtvovati zarad moći?

"Mi o tome tragamo u predstavi. O ljubavi i slobodi je ovde reč, i mi pokušavamo da te teme pevamo na Rostanove stihove. Ovo je tradicionalna, univerzalna, savremena predstava. Mi našeg Sirana počinjemo od kraja, a ne od početka. I toliko samo mogu da otkrijem", naglasio je reditelj.

Ulogom Sirana Dragan Mićanović se nakon duže pauze vraća svom matičnom pozorištu, a prvi utisak mu je bio da je ova uloga prilično iza njega, da pripada nekom mlađem glumcu.

"Kada mi je Gorčin dao njegovu adaptaciju Sirana, ja sam se u to delo ponovo istinski zaljubio. Ne znam u šta konkretno, ali u sve sam se zaljubio kao na studijama kada sam želeo da ga igram na sceni. I tako smo prezimili ovu 2024. s tim divnim stihovima, otvorili smo mozak, glavu, dušu", naglasio je Mićanović i dodao da su Rostanove reči pravi vanvremenski stihovi.

Pošto je igrala Puka u "Snu letnje noći" (1997) Nikite Milivojevića, Anita Mančić ponovo tumači muški lik De Giša.

"Reditelj Stojanović mi je dozvolio da se igram ovom ulogom, i to mi je bilo jedno od slađih putovanja. JDP volim jer je zaista pravo pozorište, ovde u predstavi su divni glumci i sjajan reditelj", ocenila je Mančićeva.

U predstavi na Velikoj sceni "Ljuba Tadić", pored Mićanovića i Mančićeve, igraju Marija Vicković, Nebojša Milovanović, Joakim Tasić, Nina Martinović, Marko Janketić, Teodor Vinčić, Slobodan Tešić, Lazar Đukić i drugi.

image