Tri slike srpskih velikana: Portreti Vuka i Dositeja na Kolarcu

Tri umetnička dela restaurirao je Centar za konzervaciju i restauraciju (CKR) u saradnji s Kolarčevom zadužbinom u Beogradu

Portreti Ilije Milosavljevića Kolarca, Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića čine izložbu "Konzervacija i restauracija tri slike", koja je otvorena u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Tri umetnička dela, tri portreta iz fonda Kolarca od kraja 19. veka, u kome se nalazi 150 slika, restaurirao je Centar za konzervaciju i restauraciju (CKR) u saradnji s Kolarčevom zadužbinom.

Portret Ilije Milosavljevića Kolarca publika će konačno videti u originalnom zlatnom ramu nakon niza godina, istakla je stručni saradnik Kolarčeve zadužbine i kustos Likovne galerije Kolarca, istoričar umetnosti Tijana Duka koja je svečano otvorila izložbu.

Konzervatorsko-restauratorski tim CKR vodio se principom minimalne intervencije na sve tri slike a čine ga umetnici Milica Anđelić, Marija Pešanović i Nenad Bogojević, dok je rukovodilac projekta stručni konsultant konzervator-restaurator Gordana Jakovljev.

Na izložbi "Konzervacija i restauracija tri slike" prvi put su izložene restaurirane slike i prateći panoi na kojima su prikazane faze konzervatorsko-restauratorskog rada.

Slikar Miloš Golubović (1888–1961) naslikao je portrete Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića 1933. godine i trenutno se čuvaju u zbirci Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Kako je navedeno u tekstu izložbe, kroz svoje portrete i alegorijske teme, Golubović je izražavao svoju specifičnu mešavinu slikarskog pristupa, gde je dostigao zenit srpskog slikarstva između dva svetska rata, te je istovremeno naglašavao personalizovanu likovnost u karakterizaciji prikazanih likova.

Zanimljivo je da se među slikama koje su stigle na konzervaciju i restauraciju u atelje CKR iz Kolarčeve zadužbine našla baš slika Ilije M. Kolarca, koju je 1890. godine tehnikom ulja na platnu stvorio čuveni srpski slikar Uroš Predić (1857–1953), čija mnoga remek-dela su trenutno postavljena na aktuelnoj izložbi u Galeriji SANU.

Portret Ilije M. Kolarca je naslikan posthumno, po narudžbini Upravnog odbora Kolarčeve zadužbine, po uzoru na bakropis koji je nemački grafičar iz Lajpciga, August Veger, izradio u Beču (Austrija).

Izložba je otvorena za posetioce danas do 20 časova u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine.