U Moskvi otvorena izložba fotografija "Rusija–Srbija, Belgorod–Beograd"

Na postavci u Muzeju Pobede prikazano je preko 30 crno-belih fotografija koje prikazuju tragične posledice zločina NATO-a i Oružanih snaga Ukrajine nad civilnim stanovništvom Srbije i Rusije

U Muzeju Pobede u Moskvi otvorena je međunarodna dokumentarna izložba fotografija "Rusija–Srbija, Belgorod–Beograd", u okviru projekta "Juče Beograd, danas Belgorod. Krvavi trag NATO-a", posvećena 25. godišnjici od početka NATO bombardovanja Beograda i druge godišnjice od početka granatiranja teritorije Rusije i Belgorodske oblasti od strane OSU.

Na postavci je upriličeno preko 30 crno-belih fotografija koje prikazuju tragične posledice zločina NATO-a i Oružanih snaga Ukrajine nad civilnim stanovništvom Srbije i Rusije.

Rusi i Srbi dele istu bol, istu tragediju.

Kako kaže za RT Balkan Sergej Venjaski, ruski foto-reporter i producent kreativnog udruženja "Posleslovie", glavni cilj ove izložbe je da se celoj svetskoj zajednici ispriča o teškim i tragičnim posledicama rata, ali ne onog na bojnom polju, već o podlom i strašnom ratu protiv civila u Belgorodu i Beogradu.

"Ovim fotografijama želimo da ih podsetimo na događaje u Beogradu i pokažemo šta se danas dešava u Belgorodu. Da nateramo na razmišljanje one ljude čije ambiciozne političke odluke oduzimaju živote ženama, deci i starijim ljudima. Mi, fotografi, ne možemo da uzmemo u ruke oružje, ali naše oružje su naše kamere i naše fotografije", naglašava Venjavski.

Na pitanje zbog čega je izložba podjednako važna za srpski i ruski narod, Venjavski odgovara da je ona svojevrsni most javne diplomatije između bratskih naroda Srbije i Rusije, koji su, nažalost, stradali od akcija NATO agresora.

"Naše fotografije svedoče o tome koliko je naš svet krhak, koliko je ljudski život neprocenjiv i kakve teške posledice nosi vojna agresija. Prošlo je 25 godina od događaja u Jugoslaviji, ali ti događaji su jednako strašni i pogubni za civilno stanovništvo kako 1999. u Beogradu, tako i 2024. u Belgorodu", objašnjava on.

Dodaje da ove fotografije mogu biti predstavljene bilo kom tribunalu u svetu kao jasan dokaz vojne agresije NATO-a protiv civila.

"Siguran sam da će svaki čovek pronaći nešto posebno u njima i doneti određene zaključke", ističe Venjavski, dodajući da Srbi i Rusi dele jednu bol, jednu tragediju.

Fotografije koje su predstavljene na izložbi napravila je zajednica foto-reportera Srbije, kao i ruski foto-reporter Sergej Venjavski 1999. i u periodu između 2022-2023. godine u razorenim područjima Srbije i u zoni fronta u Belgorodskoj oblasti.

Na svečano otvaranje izložbe fotografija u Moskvi pozvani su predstavnici Vlade Srbije, Ambasade Srbije u Rusiji, izvršne vlasti Belgoroda i Belgorodske oblasti, javne ličnosti, foto-reporteri koji učestvuju na izložbi fotografija, kao i strani i ruski mediji.

Organizatori izložbe su Federalna agencija "Rossotrudničestvo" u saradnji sa kreativnim udruženjem "Posleslovie" i Muzejem Pobede. Projekat je podržao Ruski dom u Beogradu.