Kultura

Posle decenija čuvanja: Harvard uklanja povez od ljudske kože sa knjige iz svoje biblioteke

Radi se o delu francuskog autora "Sudbine duše" iz 19. veka, čiji je prvi vlasnik bio lekar koji je kožu uzeo sa preminulog pacijenta
Posle decenija čuvanja: Harvard uklanja povez od ljudske kože sa knjige iz svoje biblioteke© Ernst Haas / Contributor

Univerzitet Harvard saopštio je da će ukloniti povez od ljudske kože sa knjige iz 19. veka koju čuvaju u svojoj biblioteci zbog etički upitnog načina na koji je neobično koričenje uopšte obavljeno, piše "Gardijan".

Knjiga francuskog naslova "Sudbine duše" čuva se u univerzitetskoj biblioteci Hugton od 1930-tih, ali je privukla međunarodnu pažnju 2014. godine kada su testovi potvrdili da je ukoričena u ljudsku kožu. 

Univerzitet je saopštio da će nakon "pažljivog istraživanja, angažovanja zainteresovanih strana i razmatranja" ukloniti kožu sa knjige i da će u saradnji sa nadležnim organima odrediti na koji način će ovi "ljudski ostaci biti konačno odloženi s poštovanjem". 

Delo francuskog književnika Arsena Useja iz sredine 1880-ih čine razmišljanja o prirodi duše i života posle smrti. Prvi vlasnik knjige, francuski lekar Ludovik Bulan, ukoričio je knjigu u ljudsku kožu. Harvard je naveo da je Bulan uzeo kožu od preminule pacijentkinje u bolnici u kojoj je radio, bez saglasnosti, kako se dodaje.

Takva problematična istorija poveza knjige, opredelila je univerzitet da donese odluku da ukloni kožu sa korica zbog načina na koji je pribavljena.

"Srž problema sa ovim izdanjem je doktor koji nije uvideo celu osobu ispred njega, obavio je odvratan čin uklanjanja komada kože sa preminulog pacijenta, gotovo izvesno bez pristanka, i iskoristio ga za koričenje knjige koja je bila u rukama mnogih tokom proteklih vekova. Smatramo da je vreme da posmrtni ostaci počivaju u miru", izjavio je arhivista u biblioteci Hugton Tom Hiri.

Otkriće iz 2014. da je knjiga ukoričena ljudskom kožom bilo je propraćeno mnogo "opuštenijim" saopštenjem Harvarda. Univerzitet je tada otkriće nazvao "dobrom vešću za fanove antropodermičke bibliopegije, biblomane i kanibale".  

Antropodermička bibliopegija je praksa koričenja knjiga u ljudsku kožu, koja je bila popularna u 19. veku, ali se javlja još od 1500-tih godina. 

Harvard je saopštio da žali zbog "senzacionalističkog, morbidnog i humorističnog tona" kojim je otkriće objavljeno.

image