U Tokiju otvoren festival ruske kulture: "U umetnosti nema politike, u muzici nema granica"

Festival je otvoren koncertom mladih ruskih zvezda i japanskih muzičara, koji je posvećen nekoliko jubileja koji se obeležavaju ove godine

Festival ruske kulture otvoren je u Tokiju koncertom mladih ruskih zvezda i japanskih muzičara u dvorani "Kioi", javljaju "RIA Novosti".

Gostima i učesnicima festivala obratio se izvanredni i opunomoćeni ambasador Rusije u Japanu Nikolaj Nozdrjov, izrazivši nadu u dalji razvoj Festivala ruske kulture u Japanu.

"Posebno mesto u programu zauzimaju mladi ruski i japanski izvođači, koje spaja rusko muzičko obrazovanje, uspešno iskustvo zajedničkog rada, koje je veoma zahtevna japanska javnost već iskreno zavolela. Festival je preživeo težak period virusa korona i potpuno sam uveren da ćemo zajedno pregurati trenutne turbulencije u svetskoj politici i ekonomiji, a festival će nastaviti da ispunjava svoju najvažniju ulogu – da pomogne u jačanju stava poštovanja i poverenja jednih prema drugima", kazao je Nozdrjov.

Naime, koncert je posvećen nekoliko jubileja koji se obeležavaju ove godine: 225 godina od rođenja Aleksandra Puškina, 185 godina od rođenja Modesta Musorgskog i 180 godina od rođenja Nikolaja Rimskog-Korsakova.

Slogan festivala je "U umetnosti nema politike, u muzici nema granica".

Sa ruske strane, koncertu će prisustvovati pobednik 17. Međunarodnog takmičenja Čajkovski Lev Žuravski (klarinet), dobitnik prve nagrade međunarodnog takmičenja pijanista Lutajuće muzičke zvezde Elizaveta Ključereva i pobednik 4. Međunarodnog takmičenja udaraljki u Sankt Peterburgu Andrej Taranuha.

Na programu će biti romanse po pesmama Puškina, dela Musorgskog, Rahmanjinova, Skrjabina, Rimskog-Korsakova, Prokofjeva, Čajkovskog, Pletnjeva i drugih kompozitora.

Krajem maja, moskovsko pozorište Čehova, prvi put posle 36 godina, biće predstavljeno japanskoj publici predstava "Duel" po istoimenom delu.

Festival ruske kulture u Japanu održava se od 2006. godine, a za to vreme ga je posetilo više od 23 miliona ljudi. Festival je obuhvatio više od 500 događaja – koncerata, izložbi i drugih kulturnih događaja u svih 47 prefektura Japana, a u njima je učestvovalo više od 11.000 ruskih ličnosti iz kuluture.

Od 2021. godine do njegove tragične smrti, organizacioni komitet na japanskoj strani predvodio je bivši premijer Šinzo Abe.