Kusturica na otvaranju "Pozorišnog Kustendorfa": Doprinos nas izbeglica svetu umetnosti

Ova vrsta umetnosti koju mi ovde zagovaramo veoma je slična tom izbeglici koji je eto napravio dom za sebe i sve one koji nemaju dom za sebe i za sve koji imaju potrebu da se nađu u jednoj kulturološkoj grupi kao što je ova, rekao je najnagrađivaniji srpski reditelj Emir Kusturica

U prepunoj dvorani "Prokleta avlija" na Mećavniku večeras je svečano otvoren peti po redu pozorišni festival "Kustendorf", koji će trajati do nedelje 19. maja, kada će biti završen dodelom nagrada. U okviru takmičarskog programa festivala, koji se ove godine održava pod sloganom "Ima li života pre smrti", biće odigrano pet studentskih predstava.

Festival je otvorio njegov idejni tvorac i graditelj Mećavnika Emir Kusturica rečima da pripada grupi koja je pre 25 godina sanjala da napravi grad u kome će svako godišnje doba imati jedan festival", i evo, stiglo se do toga da se "ustalio i ovaj teatarski".

"Gledao sam danas ovde na Mećavniku jednu grupu srednjoškolaca, bili su sa svojom nastavnicom koja im je pričala kako je nastao Mećavnik. Rekla im je da je ovde jedan izbeglica napravio grad u koji svi dolaze da se osećaju kao da su kod kuće. A ta izbeglica sam izgleda ja. Da li ja sebe mogu da tretiram kao izbeglicu pitanje je kao i ovo kako da definišemo umetnost i šta uopšte da mislimo o umetnosti danas kad već imamo Da Vinčijeve kodove, kad imamo implantiranje, možda ćemo imati i film u mozgu, daljinski pušten... Ova vrsta umetnosti koju mi ovde zagovaramo veoma je slična tom izbeglici koji je eto napravio dom za sebe i sve one koji nemaju dom za sebe i za sve koji imaju potrebu da se nađu u jednoj kulturološkoj grupi kao što je ova", rekao je Kusturica.

"Umetnost projektuje sve ono što prolazi kroz njen vokabular a što vreme iscrta i ispiše kroz umetnika je upravo najbolje svedočanstvo o vremenu u kome smo živeli i mi i bilo koja generacija pre nas. Utoliko gostovanje mladih umetnika na još jednom festivalu koji je ustanovljen i koji je već stabilan festival je naš doprinos, doprinos nas izbeglica svetu umetnosti", reči su Emira Kusturice.

Za nagrade festivala do nedelje uveče nadmetaće se akademije umetnosti iz Beograda, Novog Sada i Banjaluke, kao i beogradski Fakultet dramskih umetnosti. U žiriju festivala su glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić i dramski pisac Đorđe Kosić.

Večeras je posle svečanog otvaranja, na pozorišnoj sceni Mećavnika izvedena predstava "Galeb" A. P. Čehova u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta iz Sombora.

Posle glumaca iz Somobora, od 23 sata na istoj sceni nastupiće Državni teatar mladih Brijancev iz Sankt Peterburga, koji će odigrati predstavu "Medved", takođe nastalu po delu Čehova.

Sutra, u subotu, 18. maja, Narodno pozorište Sombor izvešće predstavu "Svaka divna stvar" u režiji Ninoslava Đorđevića, dok će poslednjeg dana festivala, u nedelju 19. maja, Narodno pozorište iz Subotice odigrati autorski projekat Minje Peković "Bravo za klovna".

"Pozorišnom Kustendorfu" prisustvovaće studenti dramskih umetnosti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.