Kultura

Sterijino pozorje po 69. put u Novom Sadu: "Postapokaliptične svetlosti pozornice"

Od osnivanja, festival je prostor i za prikaz drugih umetničkih formi. Prvi put, njegov deo su i "Filmski krugovi" sa šest dokumentarnih filmova. Program Sterijinog pozorja traje do 3. juna, kada će biti proglašeni pobednici
Sterijino pozorje po 69. put u Novom Sadu: "Postapokaliptične svetlosti pozornice"

Pozorišni festival "Sterijino pozorje" otvoren je 69. put u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu izvođenjem prve predstave u takmičarskoj selekciji "Bilo jednom u Novom Sadu", u režiji Andraša Urbana, preneo je Tanjug.

Selektorka Ana Tasić odabrala je sedam predstava za takmičarski program i tri u međunarodnoj selekciji. Ovo godine festival je bogatiji za selekciju dokumentarnog filma.

Veći broj predstava iz regiona rađenih po delima domaćih autora, odražava uspeh misije Sterijinog pozorja da domaći dramski tekst afirmiše i van granica naše zemlje. Tematski su bliske i govore o ličnim i političkim razdorima u bivšoj Jugoslaviji, dok slogan festivala "Postapokaliptične svetlosti pozornice" odražava naše vreme.

"Pitanje je da li je ovo neka apokalipsa koju trenutno doživljavamo, a nismo je svesni, ili smo u nekom postapokaliptičnom periodu, nakon korone, nakon svih ovih ratova koji su se desili. Ali postoji još uvek neka nada, neka iskra optimizma, to su te svetlosti pozornice, umetnost, kultura, nešto što može da nas oplemeni i da se izborimo sa svim poteškoćama u kojima svi zajedno živimo", rekao je Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, javlja RTS.

Predstava "Bilo jednom u Novom Sadu", koja je otvarila festival, preispituje sudbinu i ulogu pozorišta u savremenom društvu. Ovogodišnja selekcija odraz je kvaliteta pozorišnog repertoara, a on je skroman, ocenjuje selektorka.

"Sterijino pozorje kao festival nije tu da leči naše pozorište, nego da na određen način uspostavi dijagnozu i kaže- evo u ovom trenutku naše pozorište, naša savremena dramaturgija ili preispitivanje naše tradicije, evo tu se nalazi, na tom su nivou, ajde da vidimo šta možemo učiniti da to popravimo", rekao je Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja.

Od osnivanja, festival je prostor i za prikaz drugih umetničkih formi. Prvi put, njegov deo su i "Filmski krugovi" sa šest dokumentarnih filmova.

Program Sterijinog pozorja traje do 3. juna, kada će biti proglašeni pobednici.

image