Kultura

Vlada poziva umetnike da oslikaju stubove mosta Gazela: Ulična galerija deo projekta Srbija stvara

Kreiranje galerije deo je šireg plana urbane sredine u okolini Ložionice, čime će se zaokružiti čitav kompleks same Ložionice, stare okretnice, restauriranog vodotornja sa pasarelom, potpuno nove poslovne zgrade i velikim ozelenjenim delom
Vlada poziva umetnike da oslikaju stubove mosta Gazela: Ulična galerija deo projekta Srbija stvara© VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Okolina nekadašnje stare zgrade Ložionice i okretnice za parne lokomotive i mosta Gazela, koja je godinama bila zapuštena, postaće centar kreativnosti, umetnosti i inovacija, prostor za relaksaciju ljudi, okupljanja mladih umetnika i prava turistička prestonička atrakcija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vladina nacionalna platforma "Srbija stvara" pokrenula je veliki projekat oslikavanja starih stubova mosta Gazela i stvaranje prve street-art galerije na otvorenom, a u cilju šire urbanizacije ovog dela grada.

Betonski stubovi mosta poslužiće kao platno za murale, a ideja je da ovo bude prva "živa" street-art galerija u Evropi u kojoj će umetnici u svakom trenutku i iznova moći da stvaraju svoja dela inspirisana inovacijama, čovekovim stvaralaštvom i sinergijom prirode i novih tehnologija.

Direktorka Ložionice Ana Ilić istakla je da je kreiranje galerije deo šireg plana urbane sredine u okolini Ložionice i dodala da će se time zaokružiti čitav kompleks koji se sastoji od same Ložionice, stare okretnice, restauriranog vodotornja sa pasarelom, potpuno novom poslovnom zgradom i velikim ozelenjenim spoljašnim delom.

"Stvaramo veliki prostor za umetnost i kreativnost kakav ne postoji u ovom delu Evrope", rekla je Ilić.

Urbana galerija, kao prirodni nastavak kompleksa Ložionice, prostiraće se od Savske ulice i Mostarske petlje sve do Savskog šetališta.

Pored oslikavanja svih nosećih stubova mosta Gazela, novi urbani izgled dobiće i stubovi pripadajuće pristupne saobraćajnice mosta Gazela, koja se nadvija iznad nove saobraćajnice Ulice Ideja.

Razvojem okoline, ali i izgradnjom planirane pešačke i biciklističke staze, ovaj deo grada postaće nova urbana celina za okupljanja umetnika, omladine ali i svih građana Beograda, kao i domaćih i stranih turista.

Koncept galerije biće razrađen u saradnji sa kreativnim konsultantom i međunarodno priznatim street-art umetnikom Andrejem Žikićem – Artezom, a uskoro će biti raspisan i javni konkurs na koji će moći da se prijave svi renomirani domaći street-art umetnici.

Projekat rekonstrukcije stare Ložionice i njena adaptacija u prvi centar kreativnih industrija u Srbiji nastajao je na inicijativu nacionalne platforme "Srbija stvara" Vlade Republike Srbije uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Skupštine Republike Srbije Ane Brnabić.

Izgradnja centra u potpunosti se finansira iz sredstava budžeta Vlade Republike Srbije.

image