Kultura

Arheološki lokalitet u Vinči: Završeni radovi na zaštiti od štetnog dejstva Dunava

Sledeća faza kapitalnog projekta uključuje radove na izgradnji obaloutvrde do ušća Bolečice u Dunav, kao i uređenje obala Bolečice
Arheološki lokalitet u Vinči: Završeni radovi na zaštiti od štetnog dejstva DunavaGetty © Photo By DEA / A. DAGLI ORTI/De Agostini via Getty Images

U okviru druge faze radova kapitalnog projekta Vlade Srbije "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči" završeni su radovi na zaštiti arheološkog nalazišta od štetnog dejstva voda Dunava, a trenutne aktivnosti koje obuhvataju popločavanje šetališta i čišćenje kamene obaloutvrde će biti završene do kraja juna, saopštili su s platforme "Srbija stvara".

Sređeno priobalje sa pešačko-biciklističkom stazom i sadržajima za individualne i porodične aktivnosti doprineće da ovaj lokalitet postane atraktivna turistička destinacija.

Paralelno s radovima u zoni obaloutvrde nastaviće se radovi na parteru koji će obuhvatiti nadvišenje terena, izradu pešačkih staza, postavljanje mobilijara (klupe sa solarnim punjačima i kante za smeće), infrastrukture za rasvetu, kao i radove na pejzažnom uređenju.

Najvažnije od svega, po završetku ove faze projekta podići će se stepen zaštite od štetnog dejstva voda Dunava.

Potom sledi izrada tehničke dokumentacije za vodne parcele.

Tokom prvog ciklusa implementacije kapitalnog projekta "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči", koji je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u prethodne tri godine implementirao u ime Vlade Srbije, realizovane su paralelne aktivnosti koje treba da omoguće uspešnu fizičku i pravnu zaštitu lokaliteta, ali i plansku i stratešku zakonsku osnovu za izgradnju "kulturne infrastrukture" kao osnove za prezentaciju vrednosti ovog lokaliteta i njegovu integraciju u održivi ekonomski razvoj lokalne i šire zajednice.

Na lokalitetu se vide prvi rezultati trogodišnjih intenzivnih paralelnih aktivnosti koji obuhvataju izmenu planske dokumentacije, izradu strateških dokumenata, rešavanja imovinsko-pravnih pitanja, sprovođenje međunarodnog konkursa za urbanističko-arhitektonsko uređenje šireg prostora i izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju objekata i uređenje partera.

"Preduslov za sve druge planirane realizacije je sanacija klizišta. Do sada je izvedena potpora od šipova s tegom od armirane zemlje na delu lesnog odseka, koja je na tom potezu stabilizovala dalje kretanje zemljišta ka Dunavu, a rekonstrukcija obaloutvrde i uređenje i opremanje prostora između reke i lokaliteta u završnoj su fazi", istakla je direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović.

Sledeća faza kapitalnog projekta uključuje radove na izgradnji obaloutvrde do ušća Bolečice u Dunav, kao i uređenje obala Bolečice.

U narednoj fazi najznačajnija investicija je ulaganje u infrastrukturne radove, bez kojih novoizgrađeni objekti ne bi funkcionisali, a od ulaganja u infrastrukturu veliku dobrobit osetiće sami stanovnici Vinče.

Platforma "Srbija stvara" je pokretač obnove i razvoja lokaliteta Belo brdo u Vinči, a kapitalni projekat implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u direktnoj saradnji sa kabinetom predsednika Vlade Republike Srbije, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

image