Kultura

Raskošne odežde Stefana Lazarevića i Đurađa Brankovića: Novi eksponati u Istorijskom muzeju Srbije

Izložba "Čekajući stalnu postavku" otkriva bogatu istoriju Srbije, koja ima za cilj da osveži naše kolektivno sećanje na određene periode srpske istorije
Raskošne odežde Stefana Lazarevića i Đurađa Brankovića: Novi eksponati u Istorijskom muzeju Srbije© Министарство културе

Dva nova eksponata deo su izložbe "Čekajući stalnu postavku" u Istorijskom muzeju Srbije. Reč je o rekonstrukcijama odeždi despota Stefana Lazarevića i despota Đurađa Brankovića, koje je izradila kostimograf Jelena Stokuća sa timom saradnika. One su predstavljene na posebno dizajniranim lutkama vajara Darka Kuzmanovića.

Odežda despota Stefana Lazarevića rađena je prema fresci iz manastira Manasija i krase je raskošni ornamenti. Odežda despota Đurđa Brankovića, inspirisana poveljom iz manastira Esfigmen, ukrašena je dragim kamenjem i vezenim ornamentima.

Pored njih, izložba je bogatija za brojne nove eksponate, poput olovnog pečata Stefana Nemanje, rekonstrukcije žezla cara Dušana i carice Jelene, kristalnog bokala sa grbom Kraljevine SHS, kao i slike "Kralj Petar I Karađorđević na volovskim kolima" Miodraga Petrovića.

Na ovoj izložbi već su premijerno predstavljene i krune i odežde srednjovekovnih vladara i vladarki, uključujući cara Dušana, carice Jelene, kralja Milutina, kraljice Simonide i mnogih drugih.

Izložba "Čekajući stalnu postavku" otkriva bogatu istoriju Srbije, koja ima za cilj da osveži naše kolektivno sećanje na određene periode srpske istorije.

Izložba "Čekajući stalnu postavku" će i u narednom periodu biti obogaćivana novim originalnim predmetima, kao i novim rekonstrukcijama odeždi i kruna srednjovekovnih srpskih vladara, kao što su krune kralja Mihaila Prvog Vojisavljevića i kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, koje su u procesu izrade.

image