Kultura

U Francuskoj preminuo poznati srpski reditelj Mladen Materić

Pamte se njegove predstave "Tetovirano pozorište" i "Mesečeva predstava" koje su rađene u predratnom Sarajevu, a početkom 90-ih godina preselio se u Francusku gde je nastavio umetnički rad
U Francuskoj preminuo poznati srpski reditelj Mladen Materić© Принтскрин Јутјуб/РТРС плус

U bolnici u Tuluzu preminuo je poznati srpski reditelj Mladen Materić koji je duže od tri decenije živeo i stvarao u ovom francuskom gradu.

Karijeru je započeo na Akademiji scenskih umetnosti u rodnom Sarajevu kao predavač na predmetu Scenski pokret. Posle pokretanja Otvrene scene "Obala" pri Akademiji scenskih umetnosti bio je njen umetnički rukovodilac.

Pamte se njegove predstave "Tetovirano pozorište" i "Mesečeva predstava" koje su rađene u predratnom Sarajevu, a početkom 90-ih godina preselio se u Francusku gde je nastavio umetnički rad.

Od Mladena Materića, dugogodišnjeg prijatelja, danas se autorskim tekstom oprostio Emir Kusturica rečima da mu je Materić bio prvi među najboljim prijateljima.

"Mladen Materić je sklopio oči ispustio dušu zalivenu suzama medicinskog osoblja jedne tuluške bolnice, sinova Peđe i Vlatka i svoje žene Vesne. I, eno ga, već je prošao kroz carska vrata na putu ka zasluženom kraju. Mlađinim odlaskom mene stiže osjećaj da sam višak. Nikada nisam mislio da ću živjeti duže od Čiče. I sada znam, niko me više nikada neće obradovati, nasmijati kao moj Čiča, nikada neće biti onih 'konsenzus kafa' koje smo ispijali srećući se po kojim sve kontinentima, niko me neće obradovati svojom pojavom kao što je to činio Mlađo Čičkinson. Kako je počelo ljeto. Nikako. Prvi put osjetim značenje stiha jedne ciganske pjesme – 'Ja se više ne radujem ljetu', napisao je Kusturica u svom oproštaju od Materića.

Mladen Materić jedan od laureata prestižnog pozorišnog festivala u Edinburgu.

image