Kultura

Nagrada "Ljubinka Bobić" Sanji Marković: Najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije

U konkurenciji za nagradu učestvovala su role u predstavama premijerno izvedenim od 1. septembra 2021. do 31. avgusta 2023. godine
Nagrada "Ljubinka Bobić" Sanji Marković: Najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije© Небојша Бабић/ЈДП

Nagrada "Ljubinka Bobić", koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, dodeljena je glumici Sanji Marković za ulogu Cmilje u predstavi "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića i u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Žiri u sastavu: Tatjana Bošković (predsednica Žirija), Vida Ognjenović, Minja Peković, Sandra Bugarski i Miloš Đorđević, ovu odluku je doneo većinom glasova, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije.

U konkurenciji za nagradu učestvovala su glumačka ostvarenja u predstavama premijerno izvedenim od 1. septembra 2021. do 31. avgusta 2023, a za nagradu je predloženo dvanaest umetnika.

Nagrada "Ljubinka Bobić" ustanovljena je 2005. godine i dodeljuje se bijenalno. Sastoji se od plakete s likom Ljubinke Bobić, rad akademskog vajara Marine Nićiforović, i unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.

Inače, Sanja Marković je za rolu Cmilje – o kojoj je rekla da je među najupečatljivijim ženskim likovima u srpskoj dramskoj književnosti, predivna, puna topline, ali koliko svetla, toliko i mračna – dobila i Sterijinu nagradu, kao i Nagradu "Zoran Radmilović" 2022. godine.

Datum svečanog uručenja Nagrade "Ljubinka Bobić" dobitnici Sanji Marković biće naknadno utvrđen.

image