Kultura

Putin voli klasiku: Otkrio koji su mu omiljeni kompozitori

Ruski predsednik Vladimir Putin je posetio Višu muzičku školu u Jakutsku , gde je razgovarao sa studentima, a oni su pitali predsednika koji su mu omiljeni kompozitori
Putin voli klasiku: Otkrio koji su mu omiljeni kompozitoriGetty © stock photo

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su Petar Čajkovski i Volfganga Amadeusa Mocarta njegovi omiljeni kompozitori klasične muzike. Putin je posetio Višu muzičku školu u Jakutsku , gde je razgovarao sa studentima, a oni su pitali predsednika koji su mu omiljeni kompozitori.

"Ruski klasici – Čajkovski, naravno, strani – Mocart, naravno, teško se percipiraju za uho nespremnog slušaoca", odgovorio je Putin.

Takođe je naveo da mu se dopadaju kompozicije Franca Šuberta.

"Zaista volim klasičnu muziku. S vremena na vreme uživam da je slušam", rekao je ruski predsednik.

Tokom razgovora Putin je takođe zamolio jednu od učenica da svira flautu i ​​pohvalio je. Šef države je istakao da je muzika neverovatna umetnost i da je apsolutno internacionalna.

"Činjenica da je naša zemlja, multinacionalna zemlja, i činjenica da imamo priliku, uključujući i kroz muziku, da se bolje upoznamo – to je ogromna uloga umetnosti. Muzička umetnost doprinosi stvaranju jedinstvenog kulturnog prostora", dodao je Putin.

Šef države je podsetio i na priču o tome kako je prvi put posetio Višu muzičku školu, a posle redovnih obaveza, tokom večere, predstavnici regionalnog rukovodstva su se ponudili da pevaju.

"Shvatio sam to kao šalu, mislio sam da sam, ne znam, u operi, kada su počeli da izlažu glasove i kulture Jakutije", rekao je Putin.

Nakon razgovora sa studentima Više muzičke škole, Putin je napravio grupnu fotografiju sa njima.

image