Kultura

Počela manifestacija "Dani Isidore Sekulić": Uručena nagrada Aleksandru Jerkovu

Književna nagrada "Isidora Sekulić" ustanovljena je Odlukom Skupštine opštine Savski venac 1967. godine i dodeljuje se svake godine pojedincima za uspešno književno delo ostvareno u književnim žanrovima kojima se bavila Isidora Sekulić, a koje je napisano na srpskom jeziku i objavljeno u Srbiji tokom prethodne godine
Počela manifestacija "Dani Isidore Sekulić": Uručena nagrada Aleksandru JerkovuGetty © stock photo/Luis Alvarez

Svečanim uručenjem književne nagrade "Isidora Sekulić" Aleksandru Jerkovu, za knjigu "Istina (srpske) književnosti" (Albatros Plus, 2023), otvorena je manifestacija "Dani Isidore Sekulić" u Kući kralja Petra Prvog na Senjaku, saopštili su organizatori.

Novčanu nagradu dobitniku je uručio predsednik Skupštine Gradske opštine Savski venac Strahinja Kukić, a Povelju i Plaketu član Opštinskog veća Dejan Gerić zajedno sa predsednikom žirija Petrom V. Arbutinom.

Predsednik Skupštine je istakao da Opština Savski venac neguje tradiciju sećanja na Isidoru Sekulić, koja je stvarala i poslednje decenije svog života provela na ovoj opštini.

"Kao što Isidorina dela traju i trajaće vekovima, tako i ova književna nagrada postoji više od 50 godina", rekao je Kukić i čestitao ovogodišnjem dobitniku, profesoru Aleksandru Jerkovu, koji je priznanjima za svoj rad pridružio još jednu uglednu nagradu.

Književna nagrada "Isidora Sekulić" ustanovljena je Odlukom Skupštine opštine Savski venac 1967. godine i dodeljuje se svake godine pojedincima za uspešno književno delo ostvareno u književnim žanrovima kojima se bavila Isidora Sekulić, a koje je napisano na srpskom jeziku i objavljeno u Srbiji tokom prethodne godine.

Žiri književne nagrade "Isidora Sekulić" u sastavu: Laura Barna, Dobrivoje Stanojević i Petar V. Arbutina saopštio je da je na konkurs ove godine pristiglo 46 knjiga. Odlukom članova žirija nagrada koja nosi ime naše velike književnice pripala je profesoru Jerkovu.

Svečanost u Kući kralja Petra upotpunjena je čitanjem Isidorinih citata i nastupom učenika Muzičke škole "Davorin Jenko". Manifestacija "Dani Isidore Sekulić" nastaviće se sutra od 19 časova, uz "Isidorinu čajanku" i razgovor sa dobitnikom nagrade u prisustvu članova žirija, u okviru projekta "Isidora nas sluša".

image