Kultura

Premijera u Ateljeu 212: Ljubavna priča "Sada nije juli"

Na letnjem filmskom festivalu na kojem rade kao volonteri protagonisti drame pokušavaju da pronađu zajednički jezik i prevaziđu međusobno otuđenje
Premijera u Ateljeu 212:  Ljubavna priča "Sada nije juli"© Бошко Ђорђевић/Атеље 212

Premijera predstave "Sada nije juli" dramskog pisca Đorđa Kosića, u režiji glumca Luke Grbića biće izvedena večeras, u 20.30 sati, na sceni "Petar Kralj" Ateljea 212, a u okviru glavnog programa Belefa. 

U ljubavnoj priči igraju mladi glumci Danilo Milovanović i Mila Lalović, dramaturg je Nina Plavanjac, kostimograf Marija Marković Milojev, dok na sceni nastupa i bend "Mitsko biće" koji čine Jovan Ilić, Andrijana Manojlović, Nemanja Đorđević, Boris Milanović.

Radnja se dešava na ostrvu (i na putu do njega), gde On (20) i Ona (20), posle duže razdvojenosti, pokušavaju da evociraju nekadašnju romantičnu ljubav – ako je nje ikada i bilo. Na letnjem filmskom festivalu na kojem rade kao volonteri protagonisti drame pokušavaju da pronađu zajednički jezik i prevaziđu međusobno otuđenje.

"On i Ona zajedno prolaze kroz devet scena – putovanje (kopnom i vazduhom), randevu na brodu, besmisleni manuelni rad u podrumu lokalne osnovne škole, svađu na plaži, borbu sa sunčanicom na dokovima, otvaranje festivala, odlazak u ambulantu i na kraju poslednji susret, u kom oboje dolaze do velikog i očekivanog klimaksa koji svaka ljubavna priča mora da doživi", zapisao je Kosić o svom komadu.

"′Sada nije′ jeste znak eskapizma, metoda nošenja s problemima koji nama generacijski pripadaju, a čini se i generalno ljudima. Drama se bavi suočavanjem sa istinom, partnerom, prošlošću. Bilo mi je zanimljivo da propitam zašto se, kada se rastajemo s nekom osobom, koristimo tim, reklo bi se savremenim mehanizmom: sada nije (vreme, trenutak) i pravimo se da se nije desilo to što nam se desilo", rekao je za "Politiku" Luka Grbić koji je sa 23 godine već ostvario vrlo zapažene uloge, a sada se prvi put publici predstavlja kao reditelj.

"Ova topla ljubavna priča o raskidu, zapravo je zajednička priča o odrastanju, kroz prve ljubavi i prva slomljena srca, koja bole tako da deluje da više nikad neće moći da se zacele – samo da bi gorko-slatko sazrevanje donelo svest o tome da ljubav ne nestaje, ona menja oblike i stanja, i čak i ako je se nećemo uvek sećati, svakako je nećemo nikada zaboraviti", istakla je Nina Plavanjac.

image