Magazin

Pronađena zlatna ogrlica stara 1.300 godina

Arheolozi su pronašli jedinstvenu zlatnu ogrlicu iz 7. veka, a opisuju je kao najbogatiju tog tipa ikada otkrivenu u Britaniji. Srednjovekovna ogrlica, pronađena u blizini Northemptona, je od međunarodne važnosti, prenosi Bi-Bi-Si
Pronađena zlatna ogrlica stara 1.300 godinaGetty © Leon Neal

"Ovakvo otkriće se dešava jednom u životu - o čemu čitate u udžbenicima, ali ne očekujete da ćete videti kako izlazi iz zemlje pred vama", rekao je Sajmon Mortimer, jedan od istraživača.

Pronađena ogrlica ima najmanje 30 privezaka i perli napravljenih od rimskog novca, zlata, granata, stakla i poludragog kamenja. Pravougaoni privezak sa motivom krsta čini središnji deo ogrlice i najveći je i najsloženiji element napravljen od crvenog granata u zlatu. Konzervatori iz "Muzeja londonske arheologije (Mola)" naveli su mogućnost da je ovaj veliki i kitnjasti komad nakita možda pripadao ženi koja je bila rani hrišćanski vođa.

Rendgenski snimci napravljeni na blokovima zemlje oko groba, takođe su otkrili detaljno ukrašen krst, koji sadrži veoma neobične prikaze ljudskih lica livenih u srebru. Nalazi sugerišu da se radi o ženi sa visokim statusom, kao što je igumanija, član kraljevske porodice ili možda oboje.

"Kada su prvi odsjaji zlata počeli da izbijaju iz tla, znali smo da je to nešto značajno, ali nismo bili svesni koliko će ovo biti posebno. Imamo sreću što možemo da koristimo savremene metode analize i okolnih grobova, kako bi stekli mnogo dublji uvid u život ove osobe i pogrebne obrede u kojima je sahranjena", rekao je Levent-Benc Bolaž, koji je predvodio petočlani tim iz "Mola".

Nekoliko sličnih ogrlica iz tog vremena, ranije je otkriveno u drugim regionima Engleske, ali nijedna nije tako kitnjasta kao "harpolsko blago", kako su nazvali ovu ogrlicu. Najsličnija ogrlica je pronađena u Nortemptonširu 1876. godine, koja se sada se nalazi u kolekciji Britanskog muzeja.

image