U Majkrosoftovoj "tihoj sobi" je nemoguće boraviti duže od 55 minuta, a evo i zbog čega

Da li biste voleli da čujete zvuk strujanja krvi kroz vene ili sopstvene otkucaje srca? U svakodnevnom životu ovako nešto nikako nije moguće, ali u Majkrosoftovoj "tihoj sobi" itekako jeste! Štaviše, to je jedino što ćete čuti.

San svake odrasle osobe (a naročito one koja ima decu) jeste da ima makar sat vremena mira i tišine tokom dana. Međutim, malo kome uopšte pada na pamet činjenica da potpuna tišina uopše nije prijatna ljudskom uhu i da bi u takvim uslovima čak i tih sat vremena bilo praktično nemoguće izdržati.

Šta je tako posebno u "tihoj sobi"

Tehnološki gigant Majkrosoft je, kako bi dokazao da potpuna tišina uopšte ne prija ljudskom uhu, pre nekoliko godina napravio specijalnu anehogenu komoru, odnosno sobu koja je ubedljivo najtiša na svetu - sa nivoom buke koja je za 20 decibela niža od onoga što uho može da registruje. Za kompletan projekat stručnjacima je bilo potrebno pune dve godine, a kada je ona konačno završena, na red je došlo i testiranje.

"Najduže što je neko uspeo da provede u komori je oko 55 minuta", izjavio je Hundraj Gopal u ime Majkrosofta u intervjuu za Si-En-En.

Budući da u unutrašnjost "tihe sobe" ne dopire ni jedan jedini zvuk od spolja, osoba koja se nalazi u njoj prepuštena je sama sebi, odnosno zvukovima koje proizvodi njen organizam. Boraveći unutra, ona čuje kako krv koja struji kroz vene, kako srca kuca i zvukove koji nastaju pokretanjem ekstremiteta. Zvuči zabavno, ali je u stvarnosti miljama daleko od toga.

"Tiha soba" - Frankenštajn među prostorijama

Hundraj Gopal, koji je inače jedan od vodećih inženjera u kompaniji Majkrosoft, objasnio je da je komora napravljena od šest slojeva betona i čelika kako bi se u njoj postigao potreban stepen akustične izolacije. Zahvaljujući ovim tehnologijama, apsorpcija odjeka je gotovo potpuna - neverovatnih 99,9 procenata, što je apsolutni Ginisov rekord.

Osim toga, unutar "tihe sobe" nalazi se i set posebno dizajniranih opruga koje dodatno prigušuju vibracije i čine da se zvukovi jedva registruju. Kako prenosi portal Unilad, prasak balona u ovoj prostoriji se praktično ne čuje. Nakon što je sproveden eksperiment, Majkrosoft je komoru nastavio da koristi za istraživanje novih audio tehnologija.