Koliko vremena je potrebno da se u automobilu temperatura podigne do smrtonosnih vrednosti

Svake godine na stotine ljudi, a posebno dece, izgubi živote usled toplotnog udara, tokom boravka u parkiranom automobilu. Čak i nekoliko minuta u ovakvim uslovima igraju presudnu ulogu.

Tropski talas koji već danima remeti normalno funkcionisanje stanovnika Srbije se nastavlja, a prema najavama meteorologa, on će potrajati sve do sredine sedmice, kada se očekuje neznatni pad temperature. Po ovakvom vremenu, čak je i parkiranje poput izazova, jer je pronaći parking mesto u hladovini praktično nemoguće.

Boravak u automobilu koji je ostavljen na suncu može biti smrtonosan

Vozilo ostavljeno na suncu već za jako kratko vreme postaje pretnja po život, pokazala su merenja koja su sproveli istraživači. Kako bi ustanovili kojom se brzinom "konzerva na točkovima" zagreva, oni su postavili 2 automobila jedan do drugog, ali tako da je jedan natkriven, odnosno delimično zaštićen od sunčevih zraka, a drugi - direktno na suncu.

Rezultati su ih šokirali: u roku od samo jednog sata u unutrašnjosti automobila koji je bio parkiran na suncu, pri spoljašnjoj temperaturi od 35 stepeni Celzijusa, temperatura je iznosila čak 47 stepeni! Pritom, kontrolna tabla se usijala do 51 stepena, dok je temperatura volana i sedišta bila 53, odnosno 51 stepen Celzijusove skale.

Vozilo parkirano u hladu imalo je neznatno bolje rezultate: nakon jednog sata, temperatura u njemu "skočila" je do 38. podeljka, dok je na kontrolnoj tabli izmerena temperatura od 48 stepeni, prenosi portal Lajv Sajens. Volan je bio za 11 stepeni hladniji nego kod automobila parkiranog na suncu, a temperatura sedišta iznosila je 41 stepen Celzijusa.

Ne ostavljajte decu i kućne ljubimce u vozilu ni na kratko

Termoregulacija dece se razlikuje od termoregulacije odraslih. "Dečija tela proizvode toplotu brže nego tela odraslih, a uz to im treba i više vremena da se rashlade", upozorio je pedijatar Danijel Gandžijan u intervjuu za portal Jahu Lajf. Za njih i nekoliko minuta u zatvorenom automobilu može biti fatalno.

Isto tako, i kućni ljubimci mnogo teže od ljudi podnose velike vrućine, stoga je važno da se oni, isto kao i mališani, ni na trenutak ne ostavljaju u zaključanom vozilu, čak ni uz delimično otvorene prozore. Osim toga, njihove šape su sklone opekotinama ukoliko se kreću po užarenom betonu ili dodiruju plastične površine u automobilu.