Festival ledenih skulptura

U Madridu je otvoreno međunarodno takmičenje koje predstavlja neke od najboljih svetskih skulptura od leda. Ovo je prvi put da je španska prestonica organizovala izložbu leda, koja je odmah postala hit. Od kada datira tradicija pravljenja ovakvih skulptura i ko ih je prvi isklesao?

Za izradu ovih figura, utrošeno je preko 100 tona leda, koji je čuvan u posebnim uslovima kako se ne bi otopio, a učesnici su imali na raspolaganju svega 11 sati da naprave svoje kreacije pre otvaranja festivala. " Radimo na temparaturi ispod 0 stepeni, sve je klizavo, sve je teško, led nas seče, a 80 posto figura sečemo motornom testerom", kaže Arelano, jedan od učesnika.

I dok u Madridu traje prva izložba ledenih skulptura, treba napomenuti da je istorija klesanja figura u ledu stara nekoliko hiljada godina.  

Tačno poreklo vajanja od leda je nejasno, a postoje informacije da su rani Inuiti, koji su putovali po današnjoj Aljasci, Kanadi i Grenlandu, još pre pre oko 4.000 godina počeli da grade kuće od leda i snega za sklonište, danas poznatije kao igloi. 

U Rusiji, je oko 1739. godine, carica Ana Ivanovna naredila izgradnju kuće od leda na reci Nevi, za posebne događaje - možda prve poznate "ledene palate" na svetu. A prošlogodišnji festival ledenih skulptura u Tomsku u Sibiru, pretvorio je čitav ovaj grad u ledenu bajku.

Umetnici koriste alate kao što su motorne testere, ručne testere, fen za kosu, pegle i dleta za rezbarenje leda. Ponekad rade u ultrahladnim okruženjima, kao što su veliki zamrzivači kako bi svoj rad zaštitili od topljenja.

Danas je vajanje od leda često uključeno i u kulinarsku umetnost, a mnogi vajari ovakvih skulptura uče zanat u kulinarskim školama. Ledene skulpture se obično koriste na zabavama ili kao ukrasne statue, a tehnika izrade često ide ruku pod ruku sa rezbarenjem voća i povrća.

Gradovi širom sveta su domaćini umetničkih događaja na ledu. Vajanje od leda je čak ušlo i na Olimpijske igre - ne kao sport, već kao događaj koji je deo kulturne Olimpijade. Prvi put na zimskoj Olimpijadi u Kalgariju 1988. godine.