Magazin

Tropske noći i loš san: Kako zaspati tokom toplotnog talasa

Da li se budite mokri od znoja, ako uopšte možete da spavate usled toplotog talasa? To je postala sumorna stvarnost za milione ljudi koji pate zbog visokih, nepodnošljivih temperatura i jasno je da vrelina nastavlja svoje udare i tokom noći i nema nameru da se zaustavi. Šta možemo da uradimo da bismo bar tokom noći danuli dušom i odspavali malo?
Tropske noći i loš san: Kako zaspati tokom toplotnog talasa© @lookstudio/freepik

Izrazito visoke temerature iz dana u dan sve više rastu i pored toga što nam preko dana ne daju mira, utiču i na san tokom noći. Visoke temperature tokom noći oduzimale su ljudima širom sveta prosečno 44 sata sna godišnje tokom samo prve dve decenije 21. veka, prema studiji iz 2022. Nažalost, činilo se da dnevno spavanje i duži san u hladnijim noćima nisu nadoknadili izgubljeni san, otkrili su istraživači.

Da bismo dobili najkvalitetniji san, stručnjaci odavno preporučuju spavanje u hladnoj prostoriji - najbolje je između 15,6 do 19,4 stepeni Celzijusa. Šta se dešava kada to ne možemo da postignemo tokom toplotnog talasa?

Lekari napominju da je jako bitno da unosimo dovoljno tečnosti, odnosno da ostanemo hidrirani. Pijenje puno vode tokom dana može pomoći telu da bolje reguliše temperaturu noću.

"Ali nemojte piti sat ili dva pre spavanja, inače ćete se na kraju probuditi uveče da biste išli ​​u kupatilo. Umesto toga, grcikajte kockicu, dve leda pre spavanja", kaže specijalista za spavanje dr Raj Dasgupta.

Lagana hrana i garderoba

Laganiji obroci posebno onaj poslednji u danu, pomaže da izađemo na kraj sa vrućinama. Savetuje se da se izbegava prerađena hrana, ugljeni hidrati, zasićene masti, jer to može poremetiti san.

Jasno je da ćemo birati takođe i lagane pidžame, ali najbolje je da budu pamučne i široke.

Kada je jutro, preporuka je da se otvore prozori i vrata i da se uključe ventilatori. Provetriti spavaću sobu, a zatim je zatvorite kada temperatura poraste. Ako pak nema pauze od vrućine, zatvorite roletne, povući zastore za prozore i učiniti sve što možemo "da kuća i spavaća soba budu što hladnije i mračnije i danju i noću", predložili su stručnjaci.

Tuširanje mlakom vodom

Kupanje i tuširanje mlakom ili hladnijom (nikako ledenom) vodom su obevezni:

"Vaša telesna temperatura se snižava nakon što napustite tuš ili kadu dok se telo prilagođava hladnijem okruženju. Ovaj pad temperature priprema telo za san jer telesna temperatura ima prirodni cirkadijalni ritam – telo je pripremljeno da se ohladi kada legnete i zagreje kada ustanete", pojašnjava Dasgupta.

Trebalo bi pronaći hladnije mesto za spavanje, nalažu stručnjaci i predlažu da koristimo, ako nemamo klima uređaj, plafonske ventilatore ili električne ventilatore na podu ili pored kreveta, koji troše "do 50 puta manje električne energije od klima uređaja".

Redovan raspored spavanja

Ako jedne noći loše spavate, sledeće ne idite rano u krevet, savetuju stručnjaci i dodaju da je važno da se pridržavamo redovnog vremena za spavanje da bismo naučili mozak da je vreme za spavanje, bez obzira na temperaturu.

Nastaviti sa vežbanjem

Nastaviti sa fizičkom aktivnošću, ali u ranim jutarnjim satima, kada je na otvorenom još relativno prijatno, što je jedan od ključnih načina za održavanje redovnog rasporeda spavanja i buđenja, piše Si-En-En.

image