Magazin

"Er Srbija" dobila prvu ženu kapetana u ATR floti

U pilotskoj kabini nacionalne avio-kompanije "Er Srbije" na pozicijama kapetana i kopilota sve češće se nalaze žene. Srpski avio prevoznik u svojim redovima pre par dana je dobio i ženu kapetana u ATR floti Vanju Marčetu, a takođe, Nita Rakić je uspešno završila višemesečnu obuku i postala kapetan širokotrupnog aviona erbas.
"Er Srbija" dobila prvu ženu kapetana u ATR floti© Инстаграм/airserbia

Vanja Marčeta (32), prva je žena kapetan u ATR floti "Er Srbije" i ujedno prvi pilot koja je to zvanje stekla u okviru srpske nacionalne avio-kompanije.

Karijeru u "Er Srbiji" započela 2016. godine kao kopilot na avionu tipa "boing 737-300", a od 2022. godine nalazila se na poziciji kopilota. Stvari su se značajno promenila za Vanju i od 9. jula 2024. godine stekla je zvanje kapetana u floti.

Prvi let na novoj poziciji Marčeta je obavila juče na ruti između Beograda i Budimpešte, piše na zvaničnom Instagram profilu Er Srbije".

"Imenovanje u zvanje kapetana je prekretnica u životu svakog pilota, smatra se krunom karijere i ostvarenjem životnog sna. Velika mi je čast što sam kapetanica upravo srpske nacionalne avio-kompanije. Na novoj poziciji nastaviću da s ljubavlju obavljam svoj posao, da vodim računa o svim aspektima pilotske profesije, avionima kojima upravljam, o koleginicama i kolegama iz posade, kao i putnicima 'Er Srbije'", rekla je Vanja Marčeta, a prenose domaći mediji.

Imamo još ženskih kapetana

Srpski nacionalni avio prevoznik ima žena pilota, a nedavno je i Nita Rakić je uspešno završila višemesečnu obuku i postala kapetan širokotrupnog aviona erbas A330-200. Time je postala prva žena kapetan u dugolinijskom saobraćaju Er Srbije, nakon što je do sada upravljala avionima iz porodice erbas A320.

Ova vest je obradovala mnoge, te su na mrežama pozdravljali kapetanice, čestitali i naravno upućivali "Veliko bravo".

image