Posao i vrućine - kako "izgurati" radni dan kad su visoke temperature

Vrućina utiče na svaki aspekt života - zbog nje slabije jedemo, remeti nam se san, a takođe odlazak na posao i rad ne zaobilaze ovi ekstremni uslovi. Samo putovanje na posao gradskim prevozom ili kolima, kao i odlazak sa istog posle 17 časova su "udari" na organizam, pa kako da se pripremimo da bismo toplotu lakše podneli, posebno ako moramo iz nekog razloga bar na kratko da boravimo napolju tokom dana?

Nikom se ne mili da radi na visokim temperaturama i preteško je ljudima koji zbog prirode svog posla sada rade na otvorenom, kao što je zidarima, turističkim vodičima, trgovcima, doktorima i medicinskim radnicima hitne pomoći. Čak i da samo "trknemo" do banke u toku radnog vremena, nije jednostavno, te je neophodno preuzeti preventivne mere kako bismo bar koliko-toliko olakšali sebi život i posao.

Kada se obavlja posao na vrućini, važno je da se razumeju signali koje telo šalje, a koji su povezani sa toplotom. Simptomi toplotne iscrpljenosti uključuju:

Znaci toplotnog udara, dakle sledeća faza nakon iscrpljenosti, odražava se tako što se:

Šta da uradimo da budemo što bezbedniji na visokim temperaturama

Ako ne moramo da nosimo određenu uniformu ili zaštitnu opremu na poslu, preporuka je da se nosi svetla odeća - bela, siva, ona u pastelnim bojama umesto crne ili tamnoplave. Lagana odeća od prirodnih materijama, kao što su pamuk, lan, svila su odličan izbor, a šeširi i kačketi su obavezni.

Dosta tečnosti pre i za vreme posla

Treba se pobrinuti da popijemo dosta vode pre nego što započnemo svoj radni dan, jer će to osigurati da smo dovoljno hidrirani da se prilagodimo vrućini. Hladne limunade, sveže ceđeni se podrazumevaju. Izbegavati kafu i gazirana pića, jer dovode do dehidratacije, što je veoma opasno.

Krema za sunčanje

Neizbežna je ako izlazimo napolje, a posebno u situacijama kada radimo na otvorenom. Ona je važan aspekt toplotne sigurnosti i uključuje sprečavanje ekstenzivnog izlaganja i opekotina od sunca.

Po mogućstvu raditi u hladu

Kada radimo na vrućini, važno je da ograničimo vreme provedeno na suncu koliko god možemo. Svaki momenat je bitan, te je važno da se sklanjamo od sunca kad god je moguće.

Hladni peškiri

Hladne krpe ili peškiri oko vrata pomažu da se održi telesna temeratura i pruži bar trenutno olakšanje. Nije loše poneti više komada, odložiti u frižideru i po potrebi koristiti.

Jesti lagana jela 

Kada radimo u vrućim uslovima, korisno je često jesti lagane obroke kako bismo održali nivo energije dok se uzdržavamo od nelagodnosti ili bolova u stomaku. Dobre opcije uključuju hranu sa visokim sadržajem hranljivih materija, dakle voće i povrće.

Upravljati tempom

Kada radimo po toplom vremenu, korisno je da imamo tempo kako bismo održavali sličan nivo energije tokom radnog dana. Neophodno je da pokušamo da radimo ujednačenim tempom tokom dana - započeti aktivnosti polako i pravitu pauze kada je potrebno.

Odmor u klimatizovanim prostorijama

Važno je da se odmaramo u klimatizovanim prostorima što je moguće češće kako bistmo osigurali da se telo ohladi pre nego što se vratimo na posao. Ovo može uključivati klimatizovanu prodavnicu, restoran ili poslovnu zgradu. Sedenje u klimatizovanom automobilu je još jedna dobra opcija ako u okolini u kojoj radimo nema zgrada.

Ukoliko je moguće, korigovati radno vreme

Ako vodimo sopstveni biznis, možemo da pokušamo da zakažemo radne aktivnosti za jutra i večeri. Na ovaj način izbegavamo rad tokom najtoplijeg dana. Takođe, ukoliko radimo za neku firmu, ovo treba predložiti svom menadžeru da vidi da li je moguće promeniti raspored rada.

Posle posla neophodno je da se odmorimo u klimatizovanim prostorijama i to znači da se uzdržavamo od dodatnih aktivnosti na otvorenom kako bismo svom telu dali vremena da se pravilno ohladi.