Magazin

Puter iz laboratorije na dohvat ruke: Bil Gejts kaže da je "ukus kao pravi"

Da li biste probali maslac koji je nastao u labaratoriju i koji nije napravljen od mleka kako smo navikli? Jedna startap kompanija iz Kalifornije ističe da su razradili složen proces koji isključuje potrebu za mlekom, odnosno životinjama i da je alternativni ukus tog putera jednako dobar. I Bil Gejts koji finansira pomenuti startap tvrdi da ima ukus kao pravi.
Puter iz laboratorije na dohvat ruke: Bil Gejts kaže da je "ukus kao pravi"© Sorin Gheorghita/unsplash

Sve smo bliži i sve su dostupniji prehrambeni proizvodi koji nastaju u labaratorijama, a nedovno je najavljena nova alternativa putera koja je napravljena bez mleka. Naime, startap kompanija "Sejvor", sa finansijskom podrškom Bila Gejtsa, eksperimentiše sa pravljenjem bezmlečnih alternativa sladoleda, sira i mleka koristeći termohemijski proces koji omogućava formiranje molekula masti i pravljenje njihovih lanaca od ugljen-dioksida, vodonika i kiseonika. 

Smanjivanje potrošnje mesa i mlečnih proizvoda jedan je od ključnih načina kako čovečanstvo može da smanji negativni uticaj na životnu sredinu, pošto je stočarstvo jedan od najznačajnijih izvora gasova sa efektom staklene bašte, piše Gardijan. Iz "Sejvora" kažu da će njihovi proizvodi imati znatno manji ugljenični otisak u odnosu na one životinjskog porekla.

"Trenutno smo u predkomercijalnoj fazi i radimo na dobijanju dozvola kako bismo mogli da prodajemo svoj puter. Ne očekujemo da ćemo moći da napredujemo sa bilo kakvom prodajom sve do 2025. godine", kaže izvršna direktorka Katlin Aleksandar.

Alternative mesu i mlečnim proizvodima su već poznate, ali je kod mnogih najveći problem - ukus. Takođe se postavlja pitanje da li će kupci prihvatiti takve sintetičke masti i da li će ljudi da odustanu od svojih omiljenih mlečnih i mesnih proizvoda radi eksperimentalnije hrane. To može predstavljati izazov.

Gejts pozdravlja da se probaju labaratorijski napravljene masti - odličnog su ukusa

U svom blogu "Gejts nots", Bil navodi da je ideja prelaska na laboratorijski napravljene masti i ulja isprva čudna.

"Potencijal tog prelaska, međutim, u smanjivanju našeg ugljeničnog otiska je ogroman. Iskorišavanje dokazanih tehnologija i procesa možemo to da postignemo. Novi proces ne oslobađa gasove sa efektom staklene bašte, ne koristi poljoprivredno zemljište, a potrošnja vode je hiljadu puta manja od tradicionalnog stočarstva. Najvažnije, zaista je dobrog ukusa, kao pravi, jer hemijski jeste", piše Gejts.

Prema podacima UN, stočarstvo generiše 14,5 odsto ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

image