"Zaslužuju zlatne medalje": Olimpijske uniforme Mongolije zadivile ceo svet

Ovogodišnje olimpijske modne kolekcije zemalja su jedna od glavnih tema na društvenim mrežama ovih nedelja, ali ubedljivo najviše pažnje i pozitivnih reakcija je dobila modna kolekcija Mongolije. Zapala je za oko i jednom od najboljih sprintera svih vremena, Maklu Džonsonu koji je izjavio da Mongolija treba da dobije zlatnu medalju za najlepšu uniformu. Po čemu se uniforme ove zemlje razlikuju od drugih i zašto se javnosti toliko dopadaju?

Ovogodišnji spektar olimpijskih uniformi je širok - neke zemlje su se oslonile na klasičan, sportski stil, druge su kombinovale elegantne siluete uz boje zastava... Međutim, najviše pohvala su dobili modni komadi Mongolije, koji predstavljaju kombinaciju savremenih i tradicionalnih motiva.

Dizajnirana od strane mongolskog modnog brenda "Michel&Amazonka", 32 sportista ove zemlje će nositi ovu kolekciju tokom ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara u francuskoj prestonici.

Nazvani "mešavinom lepote i tradicije", uniforma uključuje olimpijske i nacionalne simbole, uključujući olimpijsku baklju i olimpijski amblem 2024. godine, a forma modela je inspirisana tradicionalnom mongolskom nošnjom. Ovi dizajnerski izbori su nazvani "mešavinom lepote i tradicije".

Predstave sunca, meseca i Gua-Marala - "lepe srne" u mongolskoj mitologiji - izvezene su zlatnim koncem na uniformama. Složeni dizajni će ulepšati široke haljine, prsluke i šešire u obliku konusa sa 32 šava, simbolizujući jedinstvo 32 plemena, kao i mongolske čizme ("Gutale"), napravljene sa podignutim prstima. Žene će imati minđuše i tašne kao aksesoare.

Bivši olimpijac i četvorostruki osvajač zlatne medalje Majkl Džonson oglasio se na društvenim mrežama da pohvali odeću tima Mongolije.

"Ovo je ono što treba da radi Versaće, Luj Viton ili drugi veliki brendovi", rekao je jedan korisnik društvenih medija.

"Gde mogu da nabavim ovu odeću?", "Ovako treba da se predstavi nečija zemlja, zaista su lepe" su samo neki od stotine pozitivnih komentara na platformi Iks.

Korisnici interneta su pohvalili Mongoliju što je odobrila zadivljujuće uniforme, a neki su toliko impresionirani da smatraju da su uniforme mnogih drugih zemalja nekreativne i neinspirativne u poređenju sa ovim.

Ovo može biti pravi dokaz da, kada je u pitanju predstavljanje nacionalnog ponosa, tradicionalni motivi uvek mogu biti dobar izbor. Osim što su vizuelno privlačni, naglašavaju različitosti brojnih država širom sveta, tako da svaka može da istakne ono najlepše što njihova zemlja ima da ponudi.

Međutim, odeća, koja je dužine od glave do pete, dobila je i nekoliko kritika zbog nepraktičnosti na letnjoj vrućini. Pariška vrućina, koja će se kretati od 15 do 25 stepeni Celzijusa tokom Igara, može da bude izazov za sportiste koji će je nositi.

Ipak, ovaj nedostatak nije bio dovoljan da priguši ogroman entuzijazam i zadivljenje uniformama.