Magazin

Letite avionom? Ovo je idealno vreme dolaska na aerodrom po savetu stručnjaka

Opšte, nepisano pravilo kaže da bi na aerodrom trebalo da stignemo 2 sata pred let. Međutim, postoje situacije kada ono ne važi.
Letite avionom? Ovo je idealno vreme dolaska na aerodrom po savetu stručnjaka© Canva / AzmanJaka

Na dan putovanja naše misli su rasute na sve strane. Da li je sve spakovano? Gde su dokumenta? Kome ostavljamo ključ od stana da zaliva cveće? Čime ići do aerodroma i kada? Na poslednje pitanje odgovor su dali stručnjaci američke Transportne i bezbednosne administracije (TSA), koji su detaljno analizirali vreme zadržavanja skoro 3 miliona putnika na aerodromima širom zemlje. Naravno, sve ovo su samo preporuke, ali - mogu biti vrlo korisne.

U standardnim uslovima na aerodrom je potrebno stići 90 minuta pre poletanja aviona

Umesto pređašnjih 120 minuta, odnosno 2 sata, sada je na aerodrom dovoljno stići 90 minuta, odnosno sat i po vremena pre leta. Prema podacima TSA, oko 99 procenata putnika provede samo 30 minuta (a nekada i manje) na svim bezbednosnim proverama koje se podrazumevaju. Zato ukoliko putujete samo sa ručnim prtljagom, 90 minuta je i više nego dovoljno i nema potrebe da aerodrom dolaziti ranije.

Ukoliko letite sa velikog aerodroma dodajte 20 minuta

Ukoliko putujete sa neke poznate turističke destinacije ili iz velikog grada u kome se nalazi prometan aerodrom, na "standardnih" 90 minuta treba dodati još oko 20. Veliki terminali, nepoznat raspored i more drugih putnika usporiće i čekiranje na let i pasošku kontrolu, naročito ukoliko putujete sa prtljagom koji je potrebno da predate. Zato se postarajte da 110 minuta pre leta stignete na aerodrom.

Ako putujete u piku sezone dodajte 30 minuta

U samom jeku letnje sezone, zbog gužvi na aerodromima, potrudite se da birate što ranije polaske, odnosno prve jutarnje letove, jer u "gluvo doba" na aerodromu ima najmanje ljudi. Ujedno, pokušajte da izbegnete letove vikendom. Ukoliko je vaš let tokom dana, računajte da u ovom periodu na aerodrom treba da stignete najmanje 2 sata pre leta, prenosi Njujork Post.

Letite sa kućnim ljubimcem? Dodajte najmanje 40-ak minuta

Proces čekiranja na let sa kućnim ljubimcem je zahtevniji od običnog čekiranja, te oduzima i više vremena zbog provere sve neophodne papirologije. Zato na onih 90 minuta koji su uobičajeni dodajte još oko 40 - 45 minuta kako ne biste zakasnili na let. Isto pravilo važi i ukoliko putujete sa vangabaritnim prtljagom , poput muzičkih instrumenata, palica za golf i slično.

Ako letite sa malom decom - na standardnih 90 minuta dodajte još 60

Putovanje sa malom decom je mnogo zahtevnije od običnog putovanja i samim tim zahteva neuporedivo više vremena. Mališani će uvek želeti da zastanu, pogledaju sve oko sebe, otrčaće levo, desno, opet levo i tako u nedogled. Kako ne biste bili "u škripcu" sa vremenom i pod pritiskom, planirajte da na aerodrom stignete najmanje 150 minuta pre poletanja aviona. 

image