Magazin

Krema za sunčanje u spreju - da li je praktično nanošenje i najbolja zaštita

Kreme za sunčanje u spreju, poznate i kao aerosolne kreme za sunčanje, su mnogima prvi izbor prilikom biranja proizvoda za zaštitu od sunca. Praktičnije su, brzo se nanose, ne treba da se utrljavaju i nisu lepljive... Ali da li ih sve ovo zaista čini najboljom opcijom? Iako su jednostavnije za korišćenje, dobro je znati nekoliko stvari o njima pre nego što odbacite klasičnu kremu.
Krema za sunčanje u spreju - da li je praktično nanošenje i najbolja zaštita© Freepik/freepik

Kada je visoka temperatura, pesak vreo pod nogama i vi samo želite da uskočite u more, verovatno ne želite da trošite mnogo vremena na nanošenje zaštitnog faktora. Zato je sigurno lakše i brže naneti kremu u spreju nego klasičan losion, koji često može da bude nepredvidiv - lepljiv je, lak se prospe u torbi za plažu...

Pored toga, u poslednje vreme se proizvode kreme za sunčanje u spreju posebno namenjene za lice i druge osetljivije delove tela, a neke čak imaju posebna svojstva, kao što su hidratacija ili neutralisanje masti na površini kože.

Krema za sunčanje u spreju je najbolja kada radite na otvorenom i kada ste u žurbi, jer se brzo suše. Takođe, one mogu da pokriju i određene delove tela do kojih je teže doći rukama.

Sve ovo su dovoljni razlozi da opcije u spreju budu prvi izbor kada se traži zaštita, ali da li su ove vrste krema zaista delotvorne? Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju kada ih koristite.

Da li morate da utrljate kreme za sunce u spreju

Iako mnogi biraju ovu opciju jer im šake nakon korišćenja "neće biti masne", jer ne moraju da diraju kremu, ovo, nažalost nije tačno. Morate utrljati kremu za sunčanje u spreju nakon što je prskate na kožu, čak iako na ambalaži piše da to nije neophodno, prema savetima dermatologa.

Trebalo bi da nanesete ravnomeran sloj pre trljanja, a ako je napolju vetrovito, poprskajte kremu za sunčanje na šake i utrljajte je na kožu. Čak i kada je u pitanju sprej za lice, izbegavajte da ga prskate direktno na lice i umesto toga nanesite kremu za sunčanje rukama. Ovako ćete izeći da proizvod dospe u oči ili usne i nosne duplje. Takođe, kada nanosite sprej, obratite pažnju na smer duvanja vetra.

Da li je sprej za zaštitu od sunca bezbedan i efikasan

Sredstva za zaštitu od sunca u spreju rade jednako dobro kao kreme ili losioni, sve dok ih pravilno koristite. Najveća mana upotrebe kreme za sunčanje u spreju je to što može doći do neravnomernog i nepravilnog nanošenja proizvoda - teško je znati da li ste koristili dovoljno kreme za sunčanje da pokrijete sve delove tela izložene suncu, tako da biste mogli da potrošite više proizvoda ako budete morali da nanosite više slojeva.

Takođe bi trebalo da izbegavate korišćenje krema za sunčanje u spreju u blizini otvorenog plamena, jer je sadržaj alkohola u proizvodu zapaljiv i lako može da "odleti" u pogrešnom smeru.

Bez obzira da li se odlučite za kremu za sunčanje u spreju ovog leta ili ne, najbolji proizvod je onaj koji volite i želite da koristite, a koji vas dovoljno štiti.

image