Magazin

Alkohol, sunčanje i plivanje nikako ne idu zajedno: Stručnjaci upozoravaju na niz opasnosti

Možda jedno ili dva alkoholna pića ne zvuče strašno, ali u kombinaciji sa suncem koje prži, užarenim peskom ili pločicama oko bazena i ledenom vodom, itekako mogu postati opasna.
Alkohol, sunčanje i plivanje nikako ne idu zajedno: Stručnjaci upozoravaju na niz opasnosti© Canva / Jacob Lund

Za mnoge, idealno letovanje podrazumeva uživanje na obali mora, pored reke ili bazena. Često ovakav odmor uključuje i konzumaciju alkoholnih napitaka, bilo da je u pitanju ledeno pivo, neki egzotičan koktel ili šampanjac. Iako je zabava možda i bolja nakon pića ili dva, posledice ovakvog opuštanja mogu biti veoma loše, pa čak i fatalne.

Zbog previše alkohola organizam će brže dehidrirati

Dehidratacija je jedan od najvećih problema tokom letnjeg perioda, budući da se na visokim temperaturama svi mi znojimo mnogo više nego inače. Kada tome pridodamo i konzumaciju alkohola (a naročito prekomernu), koji sam po sebi ima svojstva diuretika i podstiče mokrenje, gotovo je izvesno da će telo gubiti tečnost većim intenzitetom.

Stoga je i dehidratacija organizma praktično neminovna, upozoravaju stručnjaci sa portala Jahu Lajf, a sa njom i drugi potencijalni problemi. "Konzumacijom alkohola se utiče i na rad srca, koje je u ovakvim uslovima već pod velikim opterećenjem, kao i na verovatnoću doživljavanja toplotnog udara", upozorava doktor Ketrin Hok.

Opijenost može dovesti do povreda i preloma, pa čak i do fatalnog ishoda

Ukoliko pak ne možete da odolite koktelu ili nekom drugom alkoholnom napitku, imajte u vidu da prilikom kretanja budete naročito obazrivi. Hodanje po ivici bazena, skakanje u vodu i slično možda nije nešto na šta biste inače, trezni, obraćali posebnu pažnju, ali kada ste pod uticajem alkohola čak i ove rutinske stvari mogu dovesti do povreda - od uganuća zgloba, pa sve do preloma kostiju.

Takođe, pod uticajem alkohola ni slučajno ne bi trebalo ulaziti u vodu, jer je koordinacija pokreta znatno lošija, vreme reagovanja neuporedivo duže, a izdržljivost tela značajno smanjena. Samim tim, čak i ukoliko ste dugogodišnji plivač, trenutak neporeznosti može dovesti do najstrašnijeg ishoda - davljenja u vodi.

image