Magazin

Ovaj proizvod može da otera komarce, a svako ga ima u domaćinstvu

Svakog leta deluje kao da je komaraca sve više, da su uporniji i da postaju imuni na naše sprejeve, aparate i druga sredstva koja bi trebalo efikasno da ih odbijaju od nas. Ipak, jedan proizvod koji se inače koristi za pravljenje poslastica može da bude "tajni sastojak" u borbi protiv ovih napasti.
Ovaj proizvod može da otera komarce, a svako ga ima u domaćinstvu© Freepik/freepik

Sve je teže oterati komarce, čak i pored toliko proizvoda koji obećavaju efikasnost, bilo da je aparat sa kapsulama, nošenje odeće dugih rukava i nogavica ili sprej koji se nanosi na kožu. Uprkos naporima, nekako uvek završimo sa barem jednim ujedom.

Ali možda postoji rešenje, koje su podelili brojni korisnici društvene platforme TikTok. S obzirom da se komarci oslanjaju na miris našeg znoja i ugljen-dioksid koji proizvodimo, potrebno je napraviti "štit" koji će zamaskirati ove biološke markere mirisa po kojima nas komarci prepoznaju.

Ključni sastojak za koji mnogi smatraju da ih je "spasio" je ekstrakt vanile. Dovoljno je da pomešate čisti ekstrakt sa vodom, možete dodati i cimet, pa ga naprskate na kožu.

Neke studije su pokazale da ekstrakt vanile može da bude uspešan "štit" koji prikriva miris znoja i tela, a ponekad čak i krvi.

Neki korisnici TikToka kažu da su neverovatno zahvalni što su otkrili ovu metodu, jer ih komarci "uvek napadaju, bez obzira koliko pokušavaju da se zaštite".

Ako želite i sami da isprobate ovu viralnu preporuku, važno je da nabavite pravi ekstrakt vanile, a ne veštačke formule - koje, zbog dodatog šećera, zapravo mogu privući komarce i druge insekte.

Takođe imajte na umu da ovaj sprej na bazi ekstrakta vanile nestaje nakon 30 do 45 minuta, tako da je neophodno da ga često nanosite.

Međutim, neki stručnjaci navode da ova metoda može da bude dobar izbor, ali da za neke možda neće biti efikasna. Svako ima drugačiji miris i skoro je nemoguće pronaći proizvod koji će na svakome da deluje, odnosno "zamaskirati" miris tela. Pored toga, komarci su kroz evoluciju razvili menahizme kojima lako mogu da nas namirišu, koliko god pokušavamo da ih obmanemo.

Ako se ispostavi da je vanila taj "tajni trik" koji će vam pomoći, onda je to sjajno. Ako ne, pridržavajte se ovih generalnih pravila o zaštiti od komaraca:

  • Deblji sloj odeće
  • Izbegavanje okolina blizu vode, šume
  • Instaliranje mreža na prozorima
  • Korišćenje spreja
  • Nošenje dugačkih čarapa, nogavica, rukava

Neki dezodoransi i sapuni takođe potencijalno mogu odbiti komarce, ali i u ovom slučaju, sve zavisi od pojedinca i kako ove hemikalije reaguju sa njegovom kožom. Takođe, neke studije su pokazale da boja vaše odeće može da bude od pomoći (ili da vas učini savršenom metom). Crvena, narandžasta, crna i tamnozelena boja može da ih privlači, dok komarci manje "vole" zelenu, ljubičastu, belu i plavu.

image