Magazin

Šta astronauti smeju, a šta ne da jedu u svemiru

Kada je u pitanju u doručak ili ručak u svemiru, astronauti imaju određeni izbor hrane, a jela se često pakuju mesecima unapred. Pored toga, oni jedu u mikrogravitaciji, što znači da njihov obrok i pribor mogu da lako odplutaju sa tanjira, te možemo da zaključimo da obedovanje van naše planete nije uopšte jednostavno.
Šta astronauti smeju, a šta ne da jedu u svemiru© freepik

I po pitanju obroka u svemiru, astronautima nije lako - o hrani se vodi posebno računa i mnoga jela i grickalice nisu preporučljive da se konzumiraju dok su u letelici.

Jela koja su lako kvarljiva, kao što su nedovoljno kuvano meso ili plodovi mora, nepasterizovane mlečni proizvodi i neoprano voće i povrće predstavljaju veliki rizik od trovanja hranom: "Ništa ne bi bilo gore od povraćanja u orbiti. Mikrogravitacija bi učinila svoje", pojašnjava Viki Kloeris, naučnik.

Pirinač, ovsena kaša, džem

Ipak, postoji osam opštih kategorija hrane koju astronauti mogu da jedu, prema NASI. Prvo, postoji hrana koja se može rehidrirati, znači voda je uklonjena i to je na primer, ovsena kaša, pirinač, pića u prahu. Termostabilizovana hrana se obrađuje toplotom i uključuje namirnice kao što su konzerve ribe, voće i povrće. Postoje namirnice srednje vlažnosti kao što su sušeno voće i džem. Tu je takođe hrana koje je bila izložena jonizujućem zračenju i koje se koristi na mesnim proizvodima. Slede smrznute namirnice, kao što je pita i hrana prirodnog oblika koje dolaze u pakovanjima spremnim za jelo - orašasti plodovi, granola. Poslednje dve kategorije su sveža hrana, koja uključuje neprerađenu hranu, dakle povrće i voća i rashlađena hrana, kao što su mlečni proizvodi.

NASA ima strog režim hrane za astronaute, a takođe agencija zahteva da astronauti budu u karantinu sedam dana pre lansiranja kako bi posada bila zdrava.

Šta ne jedu astronauti dok su u svemiru

Obroci spremni za jelo i koji se korste pri vojsci su samostalni, stabilni obroci koje koriste vojska Sjedinjenih Država, ali mogli bi da izazovu veliki haos u svemiru. "Ova hrana je važno za vojsku jer obezbeđuje so i zamenjuje elektrolite kada se vojnici znoje u pustinji. Ali visok sadržaj soli bi pogoršao jedan od neželjenih efekata mikrogravitacije - gubitak gustine kostiju", objasšnjava je Kloeris.

Hrana koja se mrvi

Ništa nije tako primaljujuće kao grickanje hrskavog čipsa. Ali čips, hleb i druga hrana koja se mrve su rizična u svemiru. Sve se opet svodi na mikrogravitaciju. Na Zemlji, mrvice samo padaju na pod. Ali u svemiru lebde i stvaraju nered.

Alkohol

NASA i Međunarodna svemirska stanica su zabranile alkohol i zabrana je prvobitno bila zbog bezbednosnih razloga. Takođe, oštećenje imovine u svemiru predstavljalo bi veliki problem.

Na meniju preko 200 namirnica

Astronauti imaju opcije i na raspolaganju im je preko 200 različitih namirnica i pića u NASA programu, ističe naučnik. Zbog redovnih isporuka na Međunarodnu svemirsku stanicu, astronauti mogu dobiti sveže voće i povrće, a ponekad čak i smrznute poslastice. Ipak, za dugoročna svemirska putovanja na Mars i dalje biće potrebna inovativna rešenja kako bi astronauti bili srećni i zdravi, piše Hafpost.

image